0
Microsoft Build е една от конференциите, която заедно с Apple WWDC, Google I/O и Facebook f8, привлича през последните години вниманието на все по-широка публика. През миналата година именно на нея беше демонстриран за първи път гласовият помощник Cortana на Microsoft, който е пряк конкурент на епълския Siri. Тази година най-горещите теми на конференцията, провела се от 29 април до 1 май в Сан Франциско, бяха подробностите за дългоочакваната операционна система Windows 10 и демонстрация на революционните очила за допълнена реалност HoloLens. Ето и най-важните новини от Microsoft Build.
1. Над 1 млрд. потребители с Windows 10
Microsoft си е поставил нова цел. Топменид-жърите на IT-концерна на няколко пъти заявиха, че за 2-3 години Windows 10 ще бъде използвана от 1 млрд. устройства. Това засега е само в сферата на обещанията, макар че Microsoft обяви безплатен ъпдейт до новата си операционна система от по-стари версии. Компанията от Редмънт всячески се старае да внуши на разработчиците на приложения, че работи с размаха и обемите на Android и iOS. Затова Microsoft се старае да реализира наистина добре стратегията си за универсална операционна система, работеща на компютри, мобилни устройства, приставки и дори очилата за допълнена реалност HoloLens.
2. Преход от Android и iOS
Този анонс предизвика най-голям интерес по време на конференцията. Мери Майерсън, вицепрезидент на Microsoft по платформите, обяви, че ще бъде опростен преносът на приложения за Android и iOS към Windows 10. Идеята се състои в това, че разработчикът трябва просто да качи във Visual Studio кода на уеб-апликацията, кода .NET или Win32, или кодовете на Java/C++, които обикновено се използват за Android-програми, или пък кода на Objective C, на който най-често се пишат iOS-приложенията. После кодът се преработва под Windows 10, създава се нов интерфейс и апликацията и тя може да бъде качена в онлайн магазина Windows Store. Microsoft вече се похвали, че точно по този начин беше „трансформирана" и известната игра Candy Crush Saga. Все още не е ясно каква част от кода ще трябва да се пренаписва и дали този метод ще е приложим за всички типове програми.
3. Office като платформа
Програмите от Office-пакета са сред основните генератори на приходи за Microsoft. По данни на самата компания те се ползват от над 1,2 млрд. потребители. Microsoft даде ясно да се разбере, че ще развива Office 16 за най-различни платформи и ще позволи интегрирането в него на услуги от външни разработчици. Надстройките add-ins, които сега са достъпни за Word, Excel и PowerPoint на Windows, вече ще могат да се използват в Excel на iPad и в Outlook. С други думи потребителят ще може например да прати пари през PayPal, без да излиза от пощата си.
4. Холограмите в действие
Когато през януари т.г. Microsoft за пръв път показаха очилата за допълнена реалност HoloLens, журналистите единодушно отсъдиха: „Тази компания отново е секси". След неуспеха на проекта Google Glass (а и поради факта, че засега съвсем малко експерти са видели как работи прототипът на HoloLens) все още никой не се е решил да даде оценка на устройството. На конференцията В Сан Франциско Microsoft показа, че очилата HoloLens са напълно функционални, партньорите на IT-концерна, сред които са Disney и NASA, вече създават реални приложения за очилата за добавена реалност, сред които и игри от известния разработчик Unity. Но с най-голям интерес беше приета новината, че HoloLens работят на пълноценна версия на Windows 10 и съответно ще поддържат всякакви приложения за операционната система.
5. Довиждане на Internet Explorer
Технологичните компании понякога правят предсказуеми, но въпреки това очакване с не по-малко интерес анонси. Един от тях е браузърът Microsoft Edge, който досега беше известен под кодовото наименование Project Spartan. Той е призван за наследи покрилия се с лоша слава Internet Explorer. Сред нововъведенията в Microsoft Edge е възможността да си водите бележки на уеб-страницата, а след това да ги споделяте в коментари. Въведен е режим на четене, форматиращ страниците във вид, подобен на книга или списание. Интегриран е и гласовият помощник Cortana. Новият браузър има интерфейс, който донякъде прилича на Chrome и Firefox. Има и поддръжка на разширения, също като в браузърите на конкурентите, но начинът им на инсталиране засега не е ясен. Както може да се предполага, Microsoft Edge ще бъде браузър по подразбиране в Windows 10, но за най-консервативните потребители на операционната система ще бъди осигурен достъп и до Internet Explorer.
6. Мотивация за монетаризация
Парите са основен мотиватор за всеки разработчик. Microsoft се е погрижил и за това, като е интегрирал в Windows Store нови начини за плащане на приложения. Най-важният сред тях е приемането на пари от мобилно устройство, към което не е вързана кредитна карта. Това ще облекчи потребителите на смартфони с Windows 10 в развиващите се страни. Има и вариант за абонамент, както и чрез насърчаване на видеореклама. Microsoft представи също Windows Store for Business – версия на онлайн магазина, ориентирана към бизнес потребители, които имат възможността да персонализират набор от приложения и да използват корпоративни начини за плащане.
7. Смартфон с допълнителен екран и клавиатура
Още една забележителна функция на Windows 10, предназначена за смартфони, е Continuum. С нейна помощ при включване на допълнителен екран и клавиатура към мобилното устройство, то ще може да се използва като настолен компютър. Поне така твърдят представителите на Microsoft. Функцията Continuum трябва да въплъщава концепцията за универсалните приложения, които се настройват спрямо размера на екрана и предлагат на потребителите единен опит от работа на различни устройства. Според вицепрезидента на Microsoft Джо Белфиоре за целта ще са нужни смартфони, които поддържат два екрана. Вероятно това е намек за естеството на бъдещите новини от Microsoft Mobile.
8. Универсален войник
Още на миналогодишната конференция Build компанията прокара идеята за универсални приложения, които ще работят на различни Windows 10 устройства – от смарфони и умни часовници, до компютри, Xbox и HoloLens. Целта е да бъде улеснен животът на разработчиците, но колкото по-близо е тази идея до реализиране, толкова по-ясно става, че все пак ще е необходима някаква, макар и минимална доработка на кодовете.
9. Паричен „облак"
Microsoft не пази в тайна „облачните" си амбиции. Но при срещите си с финансови анализатори в рамките на конференцията Build генералният директор на ричмъдската корпорация Сатя Надел вдигна много високо летвата. Според прогнозите му през финансовата 2018-а, която започва в средата на календарната 2017-а, Microsoft ще генерира около $20 млрд. годишно само от комерсиални „облачни" продукти като Azure, Office365 и др. За сравнение общите приходи на корпорацията за последното отчетно тримесечие са $21,7 млрд.
10. Повече данни и файлове с обем от петабайтове
Microsoft показа и решение за обработка на големи масиви данни. Именно това е предназначението на новите продукти Azure SQL Data Warehouse и Azure Data Lake. Последният например поддържа файлове, които са с размер на петабайтове. Един петабайт (PB) е равен на 1000 терабайта (TB) или 1 000 000 гигабайта (GB). На фона на всичките тези новини обаче Microsoft запази в тайна, дори от разработчиците, точната дата на излизане на Windows 10 (на този етап е ясно, че премиерата ще през лятото). Ричмъндската корпорация не съобщи и кога ще се появят на пазара очилата за добавена реалност HoloLens.