0

Н а 24 юни България почита уникалния в цял свят празник на билките и природата Еньовден. Билкари коментират, че страната ни е благословена от Господ с голямо разнообразие от лечебни растения, но познанието за тях е достъпно за малцина.

На 24 юни България почита уникалния в цял свят празник на билките и природата Еньовден. Билкари коментират, че страната ни е благословена от Господ с голямо разнообразие от лечебни растения, но познанието за тях е достъпно за малцина.

„Дали заради коронавируса обаче в последно време се забелязва тенденция все повече хора да искат да се занимават с билколечение“, коментира Мария Савова, която организира подобни курсове онлайн и на място. Те се провеждат в родните планини - Рила, Пирин, Стара планина, Родопите или Витоша. Там сред поляните млади и стари усвояват тънкостите на древното лечителско изкуство. Наред с брането и използването се въвеждат и нови дисциплини като опазване. Някои от фито-програмите разширяват познанията за ареала и ендемични и редки растителни видове, които са оцелели от хиляди години на наша територия.

„Както казваше и пророчицата Ванга - за всяка болка си има билка.

Това е наистина така. Дори една обикновена лайка на пръв поглед да вземем, тя е толкова мощно средство, което може да помогне за редица проблеми- стомах, гърло, ринити, рани, обриви и какво ли не“, коментира Севова. По повод на това растение пък Живко Куновски (близък приятел и сътрудник на легендарния Петър Димков – Лечителя-б.а.) приживе казвал, че цял живот човек не може да изучи всички полезни и биологично активни вещества само на лайката, а какво остава за другите растения.

За големите производства често се бере поголовно и се изкореняват растенията. Годишно се изнасят към 10 хил. тона от родните билки на Запад. В последно време се наблюдава изтощаване на находищата, а друг голям проблем е пръскането с пестициди в близост от земеделски производители. Все пак в страната ни все още има доста чисти места, особено високо в планинските райони.

Валентин обяснява, че например мащерката се бере с чиста ножица, но не се изкоренява. Ако от дадено растение има 2-3 стръка на едно място, винаги се оставя единият, за да има и за следващата година.

По негови наблюдения тази година ще бъде добра за билкарите.

„Малко растенията закъсняват, но има много. Прави ми впечатление, че всяка година при един и същи хабитат преобладават различни растения спрямо предходни години“, казва експертът. Заявява, че през годината под знака на коронавируса Бог сякаш ни е дал в повече от еньовчето, лепката, които са идеални за детокс на тялото и кръвта. „Това за мен не е случайно. Както и не е случайно, че ако дадена билка порасте в двора, то тя е предназначена за стопанина на къщата“, припомня Вальо старото поверие, че природата дава на човека онова, от което има нужда в дадения момент. А еньовчето прочиства бъбреци и черен дроб. Легендарната Мария Требен (1907–1991) пък препоръчва лепката, когато тялото е затормозено от токсини.

Валентин Стоянов коментира, че цвят от бъз, сок от бъзака-черния бъз, бял равнец, сладък корен също могат да се ползват в сегашното пандемично положение. А директно антивирусно действие имат ехинацеята и астрагалът. Както и тулси. Наричан още свещения босилек, той е адаптоген, който балансира процесите в организма, в това число и хормоните.

Иначе по отношение на приема в своите семинари и курсове Валентин винаги предупреждава, че билки трябва да се приемат под контрола на специалисти. Бременни жени е хубаво да избягват билките, а ако се наложи да приемат чайове, то те нека да са лайка, липа или мента, изрежда посветеният мъж.

Информира, че в момента се берат цвят бъз, бял равнец,

живовляк, трицветна теменуга, лопен.

„Лопенът действа добре на белия дроб. Може да се използва и за възстановяване, и по време на боледуване от Ковид“, съветва експертът. По думите му няма болест, за която Бог да не е дал билка. Стига, разбира се, вирусът да не е бил манипулиран - изкуствено създаден от човека. „Пак се лекува, но доста по-трудно“, вметва Вальо. Той по себе си е установил, че за да не се усложни положението на болния, благотворно влияе сребърната вода, колоидното сребро или мед заедно с прием на котешка стъпка.

В момента билкарите са десетина изтъкнати, а хората, които имат тапия след посещение на хоби курс, са неколкостотин. Неправителствени организации в момента организират курсове безплатно за безработни. В другия случай цените варират от 400-500 лева за месец. Пълни тримесечни курсове от тази пролет вече минават границата от 1500 лева.

„Лекари също вече се обръщат към силата на билките

и фитотерапията като подпомагащи дадено лечение, при хронични проблеми и като по-щадящи организма. Ние организираме семинари, някои от тях и безплатни. В тях ходим по поляните, показваме билките, характерните им белези, коя за какво се използва, как се бере и съхранява. Говорим за терапия, прием, противопоказания. Според мен цялото растение помага, а не едно биологично активно вещество, което се идентифицира и отделя в екстракти от индустрията“, споделя своята философия Вальо Стоянов. Според него ракът възниква заради проблеми с начина на живот. Изрежда, че бичът на нашето време може да се повлиява благотворно с уникални български билки - сладък пелин, глухарче, котешка стъпка, репей. А също и бял имел, но под контрол от специалист.

Учи се разпознаване на 100 растения

В нашата страна се срещат над 100 целебни растения. Те се използват широко във фармацията, козметиката и кулинарията под формата на подправки. Курсовете за билкари обикновено са разделени на модули. Те включват ботанически особености на растенията, разпознаване, календар и разпространение, изготвяне на запарки и различни извлеци. Доста от родните школи преподават вече и забъркване на домашна козметика. Ако курсът е онлайн, то през уикендите се организират срещи на живо и разходки из поляните на родните планини за среща на живо с магията на природата.

Законът за защита действа от 1941 г.

Един от първите закон за защита на билките е въведен у нас на 10 юли през 1941 г. Той цели развъждането, разпространението и запазването на билките в страната, за да се осигури постоянно препитание на населението. Там е дефинирано и понятието билка - това е всяко лечебно или благоуханно растение, отглеждано или развиващо се в диво състояние и което в цялост или части се използва от народната или официалната медицина. Съвременната законодателна база въвежда още и термини като растителен генетичен фонд, от който са част и лечебните растения на България.