0

М ладата кюстендилка Нели се захвана с нелеката задача да отглежда уникални по вид кокошки копринки в кюстендилското село Нов чифлик. Пернатите са истинска атракция сред всички близки и приятели на младата жена.

Младата кюстендилка Нели се захвана с нелеката задача да отглежда уникални по вид кокошки копринки в кюстендилското село Нов чифлик. Пернатите са истинска атракция сред всички близки и приятели на младата жена.

Тя се впечатлила от тях от снимка в интернет, след което решила и да си закупи няколко копринки, които отглежда в двора на семейната им къща в селото. Истинска възхита обаче след близките на Нели предизвикал фактът, че поне веднъж седмично на нея й се налагало да мие крачетата на кокошчиците. „Тези кокошки не са като другите. Страшно са милички, по-малки са и са пухкави като зайчета. Много са чисти и са прекрасни за домашни любимци”, обяснява Нели.

Ботушчета

Наскоро тя дори впечатлила 94-годишната си баба, като й разказала за своите копринки. „Кокошките имат като ботушчета на крачетата и ако не ги миеш, те буквално потъват и не могат да вървят. Поради тази причина поне веднъж седмично взимам легена, слагам хладка водичка и започвам на всяка една от тях да мия крачетата”, твърди още младата жена.


А кюстендилци пък казват, че подобно нещо за първи път чуват.

„Явно вече и кокошките са с претенции, щом хората им мият краката. Може по този начин ги стимулират да носят яйца”, шегуваха се още кюстендилци, които са впечатлени от търпението на Нели и нейната майка.

За момента семейството не отглежда много бройки, тъй като тепърва се запознават със спецификата на този вид порода кокошки. Казват обаче, че не мислят да се отказват, а грижите по копринките им доставят истинско удоволствие. Наскоро те дори пронесли яйца, които към момента семейство пази като скъп дар.