0

За пръв път в историята на Българската православна църква в Интернет ще бъде показан пряко избор на владика, това ще стане на 4 декември , съобщи западно и средноевропейския митрополит Антоний.

На тази дата 36 делегати от епархията му ще гласуват тайно кой от 8-те предложени от Светия синод епископи ще оглави старозагорската митрополия.

Дядо Антоний, който е натоварен да проведе избора очаква на 15 декември Светият Синод да реши как ще се казва наследникът на отстранения поради лошо здравословно състояние Галактион.

Синодалните старци ще избират измежду двамата , събрали най-много гласове епископи. Името ще стане известно преди Коледа, навръх Рождество Христово новият старозагорски митрополит ще трябва да проведе първата си официална служба в катедралния храм „Свети Димитър“ в Града на липите.

Митрополит Антоний изрази съжаление, че енориаршите му имало неколцина, които съботирали, водени от чисто коренни подбуди нормалното провеждане на избора.

Сред тях бил ревизор, който трябвало да направи одита на митрополията и грижещи се за болния бивш владика двама „санитари“. Според него това се правело с цел „източване“ на сметките .
Поради ангажименти Антоний не успя в неделя за гласува за президент и вицепрезидент. Той ще пропусне и балотажа защото точно тогава ще бъде в италианския град Бари.

Сред осемте предложени от Светия синод кандидати за бъдещ старозагорски владика най-възрастен е роденият през 1949 г. в София Главиницки епископ Йоан /Стоян Костадинов Стойков/.

Най-млад , само на 38 години е роденият в Кюстендил Белоградчишки епископ Поликарп (Петър Трендафилов Петров) .

Според запознати с най-големи шансове е роденият през 1976 г. в Казанлък Траянополски епископ Киприан (Огнян Добринов Казанджиев), чийто духовен наставник е бил бившият старозагорски митрополит Панкратий.