0

Т итановият диоксид Е 171 е хранителна добавка, която може да се окаже канцерогенна. Именно затова хранително-вкусовата промишленост на европейския пазар ще трябва да се откаже изцяло от нея, защото след дългогодишни преговори ЕК я забрани в средата на януари 2022 г. Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те изглеждат по-блестящи, по-пресни и хрупкави, предаде БГ он еър. Индустрията се възползва от силната яркост и добрите покривни качества на белия пигмент, който се среща и в множество козметични продукти, като например паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица медикаменти, слънцезащитни кремове, лепила и гумени изделия, в лакове и бои, дори в бетона и хартията.

Тестват ваксина срещу рак на белия дроб

Клинично изпитване на ваксина срещу рак на белия дроб започва сред пациенти. Тя ще се приема в три дози. Доброволците са с най-често срещания вид рак на белия дроб, предаде pharmatimes.com. В проучването ще се включат 86 пациенти, които наскоро са били диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб. Те ще тестват безопасността и ефективността на терапевтичната ваксина VTP-600. Интересът към нея е много голям, защото заболяването е широкоразпространено, а точно този вид рак представлява около 85% от рака на белия дроб в Обединеното кралство. Новото лечение се състои от три ваксини – една основна и две бустерни, като първоначалната доза от тази имунотерапия съдържа аденовирус на шимпанзе. „Развълнувани сме да видим, че първият пациент вече се лекува с VTP-600“, коментира д-р Найджъл Блекбърн, директор на Центъра за изследване на рака във Великобритания. Този тип карцином е едно от най-често диагностицираните ракови заболявания и е водещата причина за смърт, свързана с рака в световен мащаб

Болест на целувката може да причини множествена склероза

Един от най-разпространените вируси може да причини при някои хора множествена склероза, съобщи Асошиейтед прес. Става въпрос за вируса на Епщайн-Бар, който причинява мононуклеоза, позната още като болест на целувката. Множествената склероза е потенциално инвалидизиращо заболяване, развиващо се, когато имунните клетки погрешно атакуват защитната обвивка на невроните. Учените отдавна допускат, че вирусът Епщайн-Бар играе роля в развитието на МС, което обаче е трудно да се докаже, защото почти всеки човек се заразява с вируса, обикновено в детството или юношеството си, но само малка част от хората развиват склероза. Изследователи от университета Харвард а проследили кръвни проби на над 10 милиона души, служили в армията на САЩ, и са установили, че рискът от множествена склероза се увеличава 32 пъти след инфекция с вируса Епщайн-Бар.Резултатите от изследването дават сериозни основания да се смята, че инфекцията с Епщайн-Бар е "причина, а не следствие от множествена склероза", пишат авторите на изследването д-р Алберто Ашерио от Харвардското училище за обществено здраве и екипът му в сп. „Сайънс“.

Разгадават характера по кръвната група

Характерът зависи от кръвната група. Японският д-р Тошитак Номи прави такава връзка. Книгата "Ти си кръвна група", публикувана още през 1980 година, е плод на съвместна работа между психолози и лекари. Притежателите на нулева  кръвна група се отличават със силно развити лидерски умения. Те имат силна воля, решителни са и устояват на стреса. Хората с кръвна група А харесват реда, дисциплината и стабилността. Те са много трудолюбиви, точни и емоционални. Представителите на кръвна група B   имат много таланти и силно развито въображение. Тези хора имат будно съзнание и се интересуват от много неща в най-различни сфери и области. Кръвна група AB има чудесни организационни умения, трудолюбиви са, съпричастни са към чуждите проблеми и тегоби. Тези хора мислят мащабно и анализират ситуациите от живота на база на натрупания вече опит.

Англия сваля маските

Великобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от къщи. Това съобщи премиерът Борис Джонсън в изказване пред Камарата на общините в парламента. От думите му става ясно, че е много вероятно в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март. „От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат“, заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите служителите им да работят от разстояние. „Освен това, правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт“, отбеляза Джонсън. Властите във Великобритания не мотивират решението си, което идва на базата на по-строги мерки в почти цяла Европа заради вълната от новия вариант на коронавируса Омикрон.