0

За първи път Hyundai i30 се появи през 2007 г. и стана първият модел на корейската марка, създаден специално за Европа. Неговото производство започна в завода на Hyundai в Словакия. Второто поколение на хечбека i30 дебютира на автомобилния салон във Франкфурт през 2011 г. и демонстрира невероятно бърз прогрес. На предстоящото изложение в Париж ще се състои световната премиера на третото поколение на Hyundai i30. Новото издание на Hyundai i30 ще бъде налично от началото на 2017 г. и ще отговоря на променящите се предпочитания на клиентите към съвременни технологии, индивидуален стил и мултифункционалност. Новият Hyundai i30 е с привлекателен дизайн, икономични и динамични двигатели, и пълен пакет с функции за безопасност. Хечбекът с 5 врати е запазил междуосието си от 2,65 м, но е пораснал на дължина до 4,34 м и на широчина - 1,80 м, а височината е намалена до 1,45 м, което е направило облика му по-спортен и атлетичен.

Задният спойлер подобрява аеродинамиката и i30 изглежда още по-динамичен и компактен.

Дизайнът на Hyundai i30 е с прецизни и изпънати линии, фини повърхности и изваяна каросерия. Вертикалната предница е уверена и експресивна, благодарение на новата каскадна радиаторна решетка, отличаваща се с насочени надолу скосени сегменти, вдъхновени от движението на разтопена стомана. Радиаторната решетка съдържа хромирани точки, които придават изискан вид и подчертават хромираната рамка. В комбинация със светодиодните предни фарове за къси и дълги светлини, и вертикалните LED дневни светлини с функция на мигачи, новият i30 има силно визуално присъствие. Черният заден спойлер подобрява аеродинамиката и чрез него i30 изглежда още по-динамичен и компактен. Коефициентът на челно съпротивление е 0,30, за което заслуга има и активното въздушно крило зад предната решетка.

Централната конзола е наклонена, а отгоре е поставен 8-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система.

В салона на новия Hyundai i30 виждаме интуитивен интериор с хоризонтално разположение, който оставя впечатление за елегантност и усещане за простор. Във вътрешността са използвани висококачествени материали, които създават спокойна и изискана среда. Централната конзола е наклонена, а на върха е поставен стандартно 5-инчов или като опция 8-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система, който интегрира всички функции, свързани с навигация, медии и свързаност.

В салона са използвани висококачествени материали, които създават спокойна и изискана среда.

Новият мултифункционален волан с три спици позволява лесно и интуитивно управление на всички функции чрез ергономично разположените контроли и е отопляем за по-голямо удобство. Новото поколение i30 предлага водещо в сегмента пространство за пътниците и за багажа им. Усещането за простор е подчертано от опционалния панорамен стъклен покрив, който може да се накланя или отваря. Капацитетът на багажника е 395 литра и нараства до 1301 литра със сгънати задни седалки. В него има практичен и полезен рафт за багаж с две позиции и отвор за ски в задния централен подлакътник.

Фаровете са светодиодни, а вертикалните LED дневни светлини имат функция на мигачи.

Новият Hyundai i30 се предлага с три бензинови и един дизелов двигател с малък работен обем и турбокомпресор. Базовият е 4-цилиндров 1.4 MPI с мощност 100 к.с. Следва 3-цилиндровият двигател с турбокомпресор 1.0 T-GDI със 120 к.с., а най-динамичен е новият 4-цилиндров двигател с турбокомпресор 1.4 T-GDI със 140 к.с. 1,6-литровият 4-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор е наличен с три изходни мощности - 95, 110 и 133 к.с. Двигателите са комбинирани с 6-степенната механична трансмисия или със 7-степенна трансмисия с двоен съединител DCT. Новото шаси на i30 е напълно преработено за да осигури динамично шофиране с висок комфорт на возене със стандартното многоточково задно окачване.

Водачите могат да свържат смартфон с 8-инчовата навигационна система чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Новото поколение на Hyundai i30 е оборудвано с интелигентни функции за свързване. За водачите, които желаят да свържат своя смартфон с 8-инчовата навигационна система, i30 осигурява както Apple CarPlay, така и Android Auto. И двете системи позволяват на потребителите да свързват устройствата си за възпроизвеждане и управление на музика, телефон или навигационни функции на екрана. Новото поколение i30 предлага също безжично индуктивно зареждане за мобилни телефони и USB-вход, разположен в затворената централна конзола. Новата навигационна система идва със 7-годишен безплатен абонамент за услуги TomTom Live, който предлага актуализирана информация в реално време като прогноза за времето, трафик, радари за скоростта и търсене на интересни места. Навигационната система съдържа триизмерни карти и е в състояние да извежда снимки.