0

П ротеините в диетотерапията на свръхтегло са по-ефективни от въглехидратите. За тях организмът изразходва два пъти повече калории при храносмилането. Това обясни пред „Телеграф“ експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

„Например порция постно месо без тлъстини съдържа 100 калории. За да може обаче организмът да го обработи, изразходва 230 калории. 1 сварено яйце пък има 80 калории, а изразходваме отново два пъти повече калории, за да разградим протеините. В медицината се нарича специфично динамично действие на храната, а в интернет е познато като отрицателни калории. Не случайно, ако приемем едно или две яйца на закуска, после ни държат сити за дълго. Причината е, че организмът много време работи за тяхното храносмилане“, коментира проф. Байкова. Трябва обаче да имаме предвид нещо много важно - по-пълноценната диета е тази от комбинация от протеини и зеленчуци, като ги редуваме. Това е т.нар. зигзаг хранителен режим. Така например на първия ден може да приемаме само протеини, а на следващия плодове и зеленчуци. Като не бива да има повторение повече от четири пъти.

Недостатъци

Чистата протеинова диета има своите недостатъци.

„Ако дълго време приемаме само протеини, за около 3 седмици ще изчерпим въглехидратите, особено ако не сме включили в менюто плодове. Тогава се лишаваме от фруктоза, която е необходима за функциите за мозъка. Това води до проблеми с умствената активност и се налага да смиламе собствени протеини, за да произведем глюкоза“, обясни проф. Байкова. Има риск и да навредим на черния дроб, панкреаса и бъбреците. Така че по-добрият вариант е да се придържаме към тази диета не повече от три седмици, и то в комбинация с плодове и зеленчуци. Тогава можем да свалим около 3 килограма за седем дни. Ако приемаме само протеини, може да стопим и 5 кг, но този режим не бива да продължава повече от седмица. Ако няма прием на плодове и зеленчуци, реално ние гладуваме, а в същото време тровим организма си.

Комбиниране

„Ако комбинираме протеините със зеленчуци или плодове, които са богати на витамини и минерали, когато ги разградим, започва процес на обратно производство на специфични човешки протеини. Ако няма прием на витамини и минерали, оставаме с неизползвана белтъчна храна. Организмът е принуден да я обработи и разгради. Виждала съм пациенти с тежко увреден панкреас след дълготраен протеинов режим. Когато нямаме зеленчукова гарнитура, може да стане токсично за организма. Да не говорим, че забравяме да пием и вода, а това е много важно“, каза още проф. Байкова. Тя изтъкна, че всяка диетична програма трябва да има продължителност не повече от три седмици, за да не увредим здравето си.

Примерно меню:

5 яйца на ден, разделени на три или пет приема

Сутрин, обед и вечер - 100 г контрафиле на пара

Междинни закуски - 50 г месо без мазнини

Билкови отвари, цитронада - вода с лимонови резенчета, джинджифил, босилек, лъжичка мед

Съвет: редувайте през ден с плодове и зеленчуци (крем супи)

1-ви ден - яйчена диета

2-ри ден - плодове и зеленчуци

3-ти ден - месо

4-ти ден - отново плодове и зеленчуци

5-и ден - риба

6-и ден - млечен продукт

7-и ден - плодове и зеленчуци