0

З еленият чай е неферментирал чай и с това постигаме по-голям принос на полезните вещества. Които са? Фармацевтичната компания уточнява, че съдържа преди всичко полифеноли, по-специално катехини, с важно антиоксидантно действие и обезвреждане на свободните радикали. Но съдържа и алкалоиди като кофеин, теобромин и теофилин, както и аминокиселината L-теанин, с успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система.

Най-известните полезни свойства на зеления чай са:

-Антиоксиданти, благодарение на полифенолите.
-Енергиен стимулант.
-Диуретик.
-Стягащо.
-Подобрява сърдечно-съдовото здраве.
-Помага за премахване на газове.
-Регулира телесната температура.
-Помага за понижаване на кръвната захар.
-Подобрява храносмилането.
-Подобрява концентрацията.

Имайте предвид, разбира се, че не се препоръчва в случаи на гастрит и пептична язва поради дразненето, предизвикано от кофеина и танините в стомашната лигавица. Освен това може да попречи на усвояването на хранителни вещества като калций.

Както е известно, азиатската култура е тясно свързана с консумацията на зелен чай и му се приписват много действия във връзка с дълголетието. Въпреки че има алтернатива на концентрираните капсули зелен чай, истината е, че в Япония обичая е да се пие запарен, до 5 чаши зелен чай дневно. Всичко това, за да се възползвате от неговите предимства, сред които се открояват противовъзпалително, антитромботично и антихолестеролно действие.

Неговата антиоксидантна сила, чистачът на свободни радикали, се откроява, особено срещу най-мощния от всички, реактивен кислород, един от най-опасните срещу сърдечно-съдови заболявания. Също така помага за понижаване на липидите в кръвния канал

Може да ни помогне и при отслабване, тъй като помага за намаляване на коремните мазнини и увеличаване на енергийните разходи. Освен това помага за понижаване на кръвната захар, поради което могат да се намалят инсулиновите скокове и чувствителността към инсулин, благодарение на катехините. Той също така помага за намаляване на натрупването на холестерол, свободни мастни киселини и триглицериди.

Хроничното възпаление е един от основните проблеми, свързани с възрастта, както при сърдечно-съдови заболявания, така и при невродегенеративни заболявания. Антиоксидантното и противовъзпалително действие на катехините от зелен чай му дават добър ефект срещу тях. Подобрява капацитета на паметта и ползите срещу когнитивна дисфункция.