0
100 лева за глас удари мизата за изборите на президент във Видинско. Това се твърди в сигнал, който се проверява в момента в районната прокуратура във Белоградчик.

Става дума за казус във видинското село Воднянци, а за него е алармирал областният координатор на една от партиите, имащи кандидати. Той е подал сигнала в РИК на 1 ноември. На връх Деня на будителите жена от селото му разказала, че нейна съседка се е похвалила пред нея и кметския наместник, че е получила пари, с които да купува гласове. Жената трябвало да раздава по 100 лева в замяна да се гласува за един от кандидатите за „Дондуков“ 2. Така

координаторът веднага сезирал РИК,

а от комисията го препратили на прокуратурата в Белоградчик.Оттам потвърдиха, че вече разследват случая.

Това е първи сигнал за купуване на вот в настоящата кампания. Преди около две седмици прокуратурата в Благоевград започна проверка по сходна жалба, но за подготовка за купуване на гласове в ромската махала в града. Сигналът е бил анонимен и е постъпил в РИК на 13 октомври по електронната поща. В него се твърди, че в ромската махала в града човек с псевдоним Демчо, обикалял и с наличния си телефон снимал лични карти на хора от квартала.

Над 160 прокурори ще дежурят в деня на изборите,

съобщиха от държавното обвинение.. Те са разпределени в цялата страна и ще следят за законността и за недопускане на нарушения, уточниха от прокуратурата. Дежурството на обвинителите ще приключи час след като ЦИК обяви края на изборния ден на 6 ноември.

Междувременно стана ясно, че точно 1311 души ще гласуват в арестите и затворите. Това показват данните на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Това са обвиняемите и подсъдимите, които все още нямат вляза в сила присъда към датата на вота. 642 са тези в затворите, а близо 670 в арестите. Избирателни секции са разкрити във всичките 12 затвора в страната и в 16 ареста. Най-много гласоподаватели има в ареста на столичния бул. "Г. М. Димитров" - 223. Най-малко ще отидат до урните в арестите в Перник и в Шумен - по 11 души.От министерството уточняват, че избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 души, имащи право на глас.