0

С жива верига и напрежение между българи и роми посрещнаха днес кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков, който спечели първия тур на изборите с 52 % и е от ромски произход. Пред сградата на кметството се бяха събрали над 100-ина души, несъгласни с резултатите, които носеха плакати „Искаме честни и почтени избори, а не купени”, „С лъжи и измами уважение не се печели”, „Не те искаме, ти си виновен за напрежението в Семчиново”. За да не се стигне до ескалация и ръкопашни схватки засилена полицейска охрана пазеше двете групи на разстояние 20 м една от друга, а в това време мургави и българи се престрелваха словесно и си отправяха взаимни обвинения и заплахи.

Несъгласните с избора на новия кмет коментираха, че вотът е купен и се заканваха, че няма да го пуснат в сградата, докато не докаже имотното си състояние и с какво точно се занимава. По техните думи е имало информация, че в изборната нощ се е вървяло със списък и са се давали пари, благодарение на което Темелков е спечелил с едва 19 гласа повече пред втория опонент и досегашна кметица на Семчиново-Васка Ганчева от „Напред, България“.

Недоволните искат да знаят произхода на парите на новия кмет.

Според местни кметът нямал диплома и средно образование, и си изкарвал парите незаконно. Имало слухове, че новият кмет е лице от подземния свят, занимавал се незаконни дела и по неофициална информация ставало дума за сутеньорство, а хората не искат такъв човек да ги управлява. Някои поискаха прокуратурата да провери доходите му, тъй като той демонстрирал завидно материално състояние. Ние не сме против ромския произход на Темелков, стига той да бъде честен човек с почтен бизнес, коментираха семчиновци, които чакаха пред кметството новият управник да се появи и встъпи в длъжност. Заради създаденото напрежение обаче тържеството бе отложено за следобяд, докогато се очакваха страстите да стихнат и Пламен Темелков да може безпрепятствено да седне на кметския стол. Други се вълнуваха, че за първи път Семчиново ще се управлява от представител на малцинството и това трудно може да се преглътне, защото било срам за родопското селце. Те се заканиха, че всеки ден ще окупират кметството, докато кметът не си представи откъде са му имотите и спечелените пари, за да живее в лукс. Ромите пък заплашваха, че няма да си пуснат децата на училище и ще се създаде етническо напрежение, ако протестът продължи и засега в Семчиново остават 5-6 патрулки на полицията да дежурят и пазят от размирици. Ситуацията ще бъде под контрол и до края на деня в селото ще има полицейски патрули, увери говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

Под засилена полицейска охрана новият кмет на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков встъпи в длъжност преди броени минути. Отвън го чакаха над 200 роми от селото, които викаха“ Победа!“, „Победа!“ и развяваха със знамена и плакати, на един от които пишеше "Омразата поражда насилие". До стълкновения пред сградата на кметството не се стигна, тъй като полицейски кордон пазеше недоволните от изборните резултати останали жители на Семчиново. Мургавите поддръжници на новия управник на селото, издигнат от Единната народна партия, бяха оградени на отсрещния тротоар, за да няма контакти между едната и другата група семчиновци. Новият кмет Пламен Темелков бе придружен и от кмета на община Септември Марин Рачев, който вчера тържествено се закле на първото заседание на новосформирания Общински съвет в Септември. Темелков влезе в кабинета си и заяви, че етническото напрежение в селото се подклажда от хора, които са загубили изборите. След това обясни, че ще направи много неща за селото, като първото нещо ще е да ремонтира стадиона. За осигуряване на реда в Семчиново пристигнаха още около 30 полицаи и до довечера остава засилено полицейското присъствие в селото. 

Междувременно Пазарджишката окръжна прокуратура е възложила на полицията да провери доходите на новия кмет на село Семчиново в община Септември. Това потвърди говорителят на държавното обвинение, прокурор Димитрия Ганчева. Тя допълни, че са дадени указания на служителите от сектор “Икономическа полиция“ при местната Областна дирекция на МВР да направят щателно проучване какво е имущественото състояние на кмета Пламен Темелков, декларирал ли е доходите си и т.н. и дали има данни, че се занимава със сутеньорство, както твърдят негови съселяни. Ще бъде проверено и твърдението дали диплома на Темелков е фалшив, както и това дали има манипулация на вота на 25-ти октомври на първия тур на изборите, когато за кмет с 19 гласа преднина пред досегашната кметица Васка Ганчева бе избран Пламен Темелков от ромски произход. Както твърдят жители на Семчиново имало е купуване на гласове по списък и това също ще се проверява. Пазарджишките магистрати са изгледали телевизионен репортаж, откъдето са чули оплакванията на хората. След като има подобни твърдения сме длъжни да ги проверим, посочи прокурор Ганчева.