0

С оциологическо проучване в Румъния показва по какъв начин съседите ни пестят парите си. Данните са полезни и за сравнение, защото и там, както и при нас, цените растат главоломно и има икономическа несигурност.

Около 28 процента от румънците държат спестяванията си у дома, 32 процента не успяват да заделят пари настрана, а други 30 процента смятат, че вече ще спестяват по-малко, отколкото досега, показва разпространена анкета на Reveal Marketing Research, цитирана от местни медии и БТА.

Проучването показва тъжната истина, че 41 процента от хората на възраст между 45 и 55 години и 38 процента от лицата с ниски доходи не успяват да спестяват.

Други 50 процента от румънците заделят пари в депозити или други банкови сметки. 54 процента от младите хора на възраст 18-35 години предпочитат тази форма на спестяване, която е изборът и на 59 процента от румънците над 55 години.

Един от трима румънци предпочита да държи парите си под дюшека, а двама от трима имат трудности да заделят пари за черни дни, обобщава резултатите в. "Адевърул". При лицата с ниски доходи тази пропорция е 36 процента.

Докато при хората над 55 година делът на тези, които предпочитат да държат спестяванията си в банките, се запазва подобен на миналогодишния, при по-младите се наблюдава видима промяна: през 2022 г. е нараснал с 21 процентни пункта (от 33 на 54 процента) делът на хората до 35 години, които предпочитат да държат спестяванията си в банкова сметка.

Също така през 2022 г. румънските младежи на възраст 18-24 години са станали по-отговорни по отношение на личните си финанси, като 14 процента от тях казват, че ще спестяват повече в бъдеще, спрямо 8 процента от цялата анкетирана група.

Инфлация

Друго проучване от април 2022 г., проведено от института Ипсос по пръчка на ING Bank, показва, че 39 процента от румънците остават без пари в края на месеца, а други 28 процента казват, че спестяват по-малко или са спрели да спестяват в резултат на кризата с растящите цени. Нещо повече, 16 процента от анкетираните са заявили, че са теглили пари от една или повече спестовни сметки през последните 12 месеца.

Инфлацията в Румъния през април достигна 13,8 процента на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт, публикувани през май.

На въпроса могат ли въобще румънците да спестяват при постоянно растящите разходи отговарят донякъде данните от Националния статистически институт, публикувани във вторник. Те показват съотношението между средните доходи и средните разходи на домакинствата през 2021 г.

Статистика

Статистиката сочи, че средният общ месечен доход в Румъния е бил 5683 леи (1150,45 евро) на домакинство и 2243 леи (454,07 евро) на лице миналата година, отчитайки увеличение съответно с 8,9 процента и 10,5 процента спрямо 2020 г.

Общите разходи на населението през 2021 г. са били средно по 4876 леи (987,08 евро) месечно на домакинство и 1925 леи (389,69 евро) на лице и са представлявали 85,8 процента от общите приходи, с 2 процентни пункта повече от 2020 г.

Аритметиката сочи, че средностатистическото румънско домакинство е можело да спести около 14 процента от месечните си доходи през 2021 г. или пък да ги насочи към инвестиции.

"От финансовото поведение на румънците, когато говорим за спестени пари, има много какво да се желае. С други думи нямаме тази "култура" на икономията въпреки отишлите си през 1989 г. времена, които трябваше да ни научат поне на това", коментира анализаторът Юлия Келт. Тя отбелязва, че вина за това до голяма степен има фактът, че заплатите в Румъния като цяло са доста ниски, много под средните за Европейския съюз, и голяма част от тях отиват за потребление.

Това обаче не е единствената причина, поради която хората не могат да спестяват - дори да печелят малко, румънците харчат парите си за продукти или услуги, които като цяло не могат да си позволят, коментира авторката, като отбелязва, че за сметка на това "сме шампиони по заеми за покупки, които не са от първа необходимост".

Доверие

Настъпилите сътресения в международен план през последните месеци също повлияха на поведението на гражданите на Румъния по отношение на банковите операции.

Паниката на румънците се вижда в банковите сметки - през март, с войната на границата, хората са изтеглили от банките 8 милиарда леи (1,62 милиарда евро), което е абсолютен рекорд, пише Observatornews.ro. Много от парите бяха обърнати във валута, най-вече в евро. Останалите се оказаха "под дюшека" или отидоха за най-необходимите неща, отбелязва сайтът.

Специалистите казват, че нивото на доверие на румънците към банките се е подобрило съществено в сравнение с 2007 г., когато банковата система се сблъска с вълна от недоверие от страна на клиентите.

Атрактивността на банковите депозити в сравнение с традиционния вариант "под дюшека" обаче зависи от предлаганите от финансовите институции лихви.

Данни за 2021 г., публикувани от сайта Financer, показват, че лихвите по 6-месечните влогове са варирали между 0,44 процента и 3,4 процента, а при 12-месечните - между 0,44 процента и 3,80 процента миналата година. През април тази година средната лихва на депозитите в Румъния е скочила на 2,06 процента спрямо 1,88 процента предишния месец, сочат данни на Global Economy.

Инвестиции

Инвестирането на спестяванията с цел запазването или умножаването им се превръща във все по-атрактивна перспектива за румънците с високи доходи, показва още проучването на Reveal Marketing Research.

Нивото на интерес към инвестиции на борсата е нараснало значително през 2022 г. спрямо 2021 г. Ако миналата година само 4 процента от румънците са се интересували от борсови инвестиции с посредничеството на брокер, то сега процентът им е нараснал на 11. Тази тенденция се наблюдава най-вече при хората с високи доходи, като 25 процента от тях казват, че биха предпочели да инвестират спестените пари, показват данните от анкетата.

Инвестициите в недвижими имоти също се оказаха един от предпочитаните варианти за влагане на спестяванията. Румънците инвестират масово в недвижими имоти и то не само в страната, но и в Гърция, Италия или Дубай, пише Observatornews в началото на тази година. Според сайта инвестициите в сгради са достигнали огромната сума от 400 милиарда евро.

А данни от Евростат за 2021 г. сочат, че Румъния е била страната с най-много собственици на жилища в целия Европейски съюз - над 96 процента от населението на Румъния е живеело през 2020 г. в собствено жилище спрямо средно 69,7 процента за ЕС.

Все пак данните на Националния статистически институт показват, че средно едва 0,4 процента от разходите на домакинствата са отишли за инвестиции през 2021 г., включително за строеж на жилище, покупка на площи и оборудване за земеделско производство или покупка на акции. През 2020 г. този дял е бил 0,5 процента.

Какви са вариантите за по-смелите

Според Националната банка на Румъния гражданите на страната са продължили и през 2021 г. да спестяват пари, предпочитайки депозити в леи (64,4 процента) и във валута (35,4 процента), пише сайтът Panorama.ro, който препоръчва на румънците, които искат да се измъкнат от инфлацията, да заложат на по-сигурни дългосрочни инвестиции като имоти или злато, или пък на "смели" решения като инвестиции в компании, обявени на борсата.

Изберете нещо необичайно като произведение на изкуството или заложете точно толкова, колкото сте готови да загубите, при трансакция с криптовалута, съветва още изданието.