0

В 300 и кусур серии няма начин поне веднъж на трапезата да не видим хляб. Да, това е прословутият турски хляб, който топим в манджата и се облизваме. Мек като памук, дъхав и неустоим.

Сериалът в случая е „Прости ми“, а това е рецептата, която вече изпълва кухнята с аромат.

Необходими съставки:

200 мл вода

200 мл мляко

100 мл олио

10 г мая, предварително разтворена в хладка вода

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

900 г брашно

 

За намазване: малко масло, жълтък

За поръсване: семе от чиа, маково семе, сусамово/ленено семе, морска сол

 

Приготвяне:

В един по-дълбок съд изсипете водата, млякото, олиото, 10 г активирана мая, 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте с дървена лъжица, за да смесите съставките.

Постепенно добавете 900 г брашно и бъркайте, докато получите гладко тесто. Омесете добре тестото върху набрашнена работна повърхност, оформете го на топка и го оставете в намаслена тава, докато удвои обема си. Тестото втасва два пъти.

Премесете го и разделете на две части. От всяка част оформете топка и я разточете на овална кора.

Поставете корите една до друга в тава, покрита с хартия и леко намазана с масло. Намажете корите с олио. Покрийте с фолио и оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък, след това направете вдлъбнатини във формата на шах или баклава с пръсти и отгоре поръсете със семена по ваш избор.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути или в зависимост от фурната, докато хубаво поруменеят.

И топете в манджата.