0

С ултан е прототипът на домакинята в „Домът, в който си роден, е твоята съдба”. Тя е дейна, с чувство за хумор сватовница. Но най-голямата й сила е в кухнята. Зейнеп е поканила шефа си Баръш у дома и Султан и дъщеря й Емине се развихрят. За ужас на Сакине, която едва не получава удар, когато вижда с какъв размах са пазарували двете. „В хладилника имаше едно кило кайма”, хълца ужасена спестовницата, когато установява липсата. Тя е в шок, че Зейнеп, която скоро е започнала работа, е похарчила цялата си заплата за едната почерпка. А Зейнеп я преследва с чаша топло мляко, за да я успокои.
Да видим сега как се приготвя прословутият турски пирог с кайма, но като се съобразим с мнението на Сакине и го караме по-икономично.

Продукти

За тестото – 1,5 чаша вода, 3 чаши пшенично брашно, 1 чаена лъжичка сол. За пълнежа – 150 г телешка кайма, 1 глава лук, щипка млян черен пипер, 5 стръка пресен магданоз, 1 ч.л. сол, 2 яйца и 4 супени лъжици кисело мляко, 5 суп. л. олио.


Тестото, което замесваме, е най-обикновено. В него не се слагат набухватели и мая. Разделяме на шест равни части и всяка от тях се разточва на тънка кора. Готовите кори се слагат в тава за печене, а между тях се разстила месният пълнеж. 
Първата стъпка, както вече казахме, е замесване на тестото. Първо разсипваме брашното и объркваме със солта. Добавяме постепенно олиото и водата, която трябва да е на стайна температура. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Оставяме го да почине десетина минути, покрито със стреч фолио, и се залавяме с плънката.

Плънка

В 1-2 супени лъжици олио се запържва нарязаният на ситно лук. Трябва да стане прозрачен. Добавяме каймата и запържваме до готовност. Накрая посоляваме и наръсваме с черен пипер на вкус. Оставяме я да изстине и добавяме накълцания магданоз.
Разбиваме с вилица яйцата, добавяме олио и киселото мляко. Както вече казахме, разделяме отпочиналото тесто на 6 равни части. Всяка се разточва тъничко като за баница в кръг. Диаметърът на разточеното тесто трябва да е същият като диаметъра на тавата, в която ще се пече пирогът. Може просто да я обърнем върху тестото, да изрежем излишното и да подравним краищата с пръсти. 

Първата кора слагаме в намазнена с олио тава. С четка размазваме отгоре от яйчено-млечната смес. Разточваме втора кора и я слагаме върху първата и пак мажем със сместа. Отгоре разпределяме равномерно част от пълнежа.

Следват още две кори по описания начин и върху тях слой от изпържената кайма. Не забравяйте да мажете с четка всяка кора със сместа от киселото мляко и яйцата. Общо трябва да получим така 6 слоя кори и 2 слоя месен пълнеж. Накрая мажем с четката с яйчената смес и разрязваме на равни квадрати (или правоъгълници) целия пирог. Печем на 180 градуса около 40 минути. Температурата не трябва да е по-висока, защото в противен случай горната част ще покафенее, а вътрешността на пирога ще остане сурова.
Вадим от фурната и докато е гореща, отново повтаряме разрезите с ножа. 
Сервираме пирога с кайма топъл в комбинация с чай, както направиха Султан и Емине, а началникът на Зейнеп остана възхитен от менюто.