0

Б олниците хранят своите пациенти за толкова на ден, колкото пари им останат след като бъдат извадени от разходната част на бюджета всички останали пера, установи репортерска проверка на „Монитор“. Освен това, те трябва да си носят от вкъщи чаша, вилица и лъжица.

Независимо, че по стария рецептурник от 70-е години са разписани диети за различните диагнози, в Университетската болница „Света Анна“ хранят болните дневно за 2,38 лв.

Това е максималната цена, по която се съблюдава хранителния режим

на диабетно болните, както и на бременните, който трябва да се изпълнява прецизно, коментираха от лечебното заведение.

Хората с тежки травми след катаснтрофи, промишлени и битови ин;циденти, например пахват три пъти на ден общго за 2,50 лева. Толкова е храноденът и в инфекциозното отделение на университетската болница.

Оказва се, че Държавната психиатрична болница в Пазарджик храни за малко повече своите пациентни, за които съблюдава две диети № 9 за диабетноболни и № 12 - обща диета. Менюто на болните включва закуска, обяд – основно ястие и десерт или супа, или плод, и вечеря – основно ястие и кисело мляко, както и хляб до 360 гр на ден. В рамките на седмичното меню и двете диети трябва да се ограничат в рамките на 4,50 лв. храноден. Ако в укладът за един ден може да е 4,20 лв, а в друг 4,80 лв., но за период от седем дни не бива да надвишава средно 4,50 лв. дневно.

В многопрофилната болница „Св. Марина“ във Варна храноденът е 3,80 и 4,00 лв. В зависимост от диагнозата.

След като разходите във ВМА бяха свити с цел икономии, един храноден от 12,50 лв. сега е 4,50 лева.

До преди пет години храноденът беше още по-миезерен, припомниха лектари.

Храноденът в общинските болници тогава е бил средно 1.88 лв., докато в многопрофилните в големите градове - 2.97, а в областните - 2.04 лв., а в пснихиатриите - 1.73 лева.

Според специалисти по диететика и хранене за едно пълноценно дневно меню в лечебните заведения е необходимо храноденът да е не по-малко от 9-10 лева.