0

240 варненци получиха шанс за живот без хъркане, след като се включиха в стартиралата в началото на лятото програма на Община Варна и МБАЛ „Света Анна" за безплатно изследване на рисковете от обструктивна сънна апнея (ОСА).

Диагностичното изследване за риска от ОСА, извън програмата на Община Варна и МБАЛ „Света Анна – Варна“, не е платено от НЗОК. Този факт е причина голяма част от страдащите от този проблем да отлагат трайното му решаване – с лечение, което е финансирано от Здравната каса. Хъркането не е безопасно, припомнят специалистите от отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна“. Програмата за безплатно изследване и прилагането на радиохирургия при лечение на ОСА получи адмирациите на 12-ия Национален конгрес по оториноларингология, който се проведе наскоро. Началникът на отделението по отоларингология в МБАЛ „Света Анна – Варна“ д-р Гален Шиваров изнесе резултатите от пилотното издание на програмата през 2016 г. Тогава бяха изследвани 400 души със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. 68 на сто от тях се оказаха рискови, като при 79 специалистите установиха критични състояния, а при 193 – сериозна патология. Екипът на д-р Шиваров установява след рино и фарингометрия, най-тежки форми на обструкция при 53-годишният варненец Димитър Димитров, както на ниво гърло, така и на ниво нос. Следва радиохирургична интервенция и възстановяване. Седмица след операцията пациентът е с оптимални показатели, а хъркането изчезнало изцяло.

„Все едно живея нов живот. От години имам този проблем с хъркането. Чел съм много по темата, тъй като съм наясно, че хъркането е само върхът на айсберга, а рисковете от тези паузи в дишането са много по-сериозни. Още не мога да се нарадвам, че радиохирургичната операция беше толкова лека, възстановяването – бързо и аз вече съм нов човек. Наспивам се вечер. Сутрин съм бодър и работоспособен, с повишена концентрация и в перфектна кондиция. Близките ми вкъщи също са по-щастливи и усмихнати", казва Димитров броени дни след като хъркането е останало в миналото му. И не крие, че агитира свои приятели със същия проблем да се включат в програмата за безплатно изследване на ОСА. Тя е в действие до края на ноември т.г., като от фиксирания капацитет за 300 души, са останали още 60 безплатни изследвания. От тях могат да се възползват всички жители на общината със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. Прегледите се извършват всеки ден между 9 и 12 часа. Записванията стават на новия телефонен номер 052/821-375 или на programa_osa@svetaanna-varna.coм