0
Вм ме е за курорт. Обмисляме как да съберем багажа - да не вземаме нищо излишно, което само ще мъкнем в куфарите, и да не пропуснем най-важното. Някои имат опит, защото предишни години са изпълнили сценария. Тръгват към курорта с положителна нагласа и най-светли очаквания за тези 10 почивни дни. От първия ден обаче всичко се проваля. Детето вдига температура, получава разстройство или го хапе оса...  
За да не се чувстваме напълно безпомощни далеч от джипито, е добре да заредим аптечката с хомеопатични лекарства – спешна помощ за най-честите състояния: претопляне, рязко повишаване на температурата, повръщане, диария и ухапване от жилещи и пълзящи насекоми. ..
претопляне
Симптомите на претоплянето са същите като в началото на простуда или вирусно заболяване, когато температурата се повишава. Това, което трябва да направим, е внимателно да охладим тялото. Децата са особено чувствителни към високите температури особено по време на път, ако родителите не пускат климатик в колата от страх да не ги простудят. Ако бузките на малчугана се зачервят, а главичката му е потна, е добре пътуването да прекъсне. Да изведем детето от колата, да го сложим на сянка и на проветриво място и да го разсъблечем. На челото му може да сложим студен компрес. Ако вече сме пристигнали до желаната дестинация, да оставим детето в помещение с температура  до 20 градуса и да включим вентилатор.
СТУДЕНИ КЪРПИ
Помага увиване с мокри чаршафи или хладен душ. Важно е температура на водата, с която ще облеем детето, да не е ледена. Тя трябва да е с 2 градуса по-ниска от тази на тялото.
ЗАМРАЗЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Може да увием в тънка кърпа пакет замразени зеленчуци от фризера и да ги сложим като компрес на краката, ръцете или в слабините на детето.
След дълго пътуване обаче малчуганът често вдига температура не от претопляне, а заради простуда и в началото на вирусно заболяване. Има два хомеопатични медикамента, които винаги трябва да са ни под ръка, защото помагат както на деца, така и на възрастни. Това са Aconitum napellus и Вelladonna.
Belladonna е подходяща в случаи, когато детето си легне здраво и се събуди с висока температура през нощта, а Aconitum - при остро начало през деня. Този хомеопатичен препарат е особено полезен при слънчев удар.
разстройство
Разстройство, повръщане, висока или по-ниска от нормалната температура и слабост – с това често започва атаката на чревните вируси. Можем да помогнем с лекарства от аптечката за път. Ако, разбира се, предварително сме се подготвили.
Първото средство за спешна помощ е - Nux vomica 5 СН. Ако обаче това е начало на летен грип и освен гадене и болки в корема има и диария, вземете Arsenicum album 9 CH.
Универсално и мощно хомеопатично средство срещу гадене, повръщане и диария е Ipeca. Най-често то е достатъчно, за да спре неприятните симптоми. Ако детето е яло твърде много плодове и е получило диария,  Ipeca също ще помогне. Основното лечение в тези случай е правилната диета. Спираме обичайните храни. Детето може да яде сухар и солети.  Банан, морков, ориз, картофи са храните, които някои лекари препоръчват. Други са въздържани – предпочитат „гладна пауза” и обилно оводняване. Единодушни са единствено за лечебната супа „Моро”, която обаче не е по вкуса на малчуганите.  
ужилване  
Ledum palustre - блатен ледум, отблъсква комарите, помага и при ужилване. Ако е комар, е достатъчен Ledum palustre 5 CH. При ужилвания от оси, пчели, стършели, парливки и други, е добре този хомеопатичен препарат да се редува с Apis 9 CH през 1-2 часа. Докато изчакаме лекарска помощ , през 5-10 минути се приемат по 3 зрънца от препарата Apis 9 CH.  
Apis mellifica помага още и при прегряване. Хомеопатичното лекарство бързо повлиява всички симптоми – парещата болка, отока, зачервяването. Трябва обаче да се взема често, защото действа бързо, но действието му също така бързо се изчерпва.
За всички форми на сърбеж и обриви, дори и при шарка, помага Rhus toxicodendron.
А тези, които са по-чувствителни към ухапване от ципокрили и насекоми и получават сериозни обриви и се подуват, е добре да имат подръка Сantharis.