0

Високобелтъчната диета на Пиер Дюкан, както и всяка друга, която включва предимно белтъчни храни, провокира куп бъбречни заболявания и докарва тежки кризи. Ако такава диета се провежда в края на есента и през зимата протича по-тежко заради общата отпадналост на организма през този сезон. Това съобщи водещият наш диетолог проф. Донка Байкова. Балансираното хранене с повече плодове и минерална вода на трапезата обаче балансира работата на бъбреците и подобрява отделянето им.

Самото изхвърляне на камъните не е проста работа. Има много начини за ускоряването на този процес чрез диети и отвари, но те не са униварсални за всички, а строго индивидуални, според вида на самите камъни, единодушни са уролозите. Единственото средство, което се отразява еднакво благоприятно както за страдащите от уратни, така и за тези с фосфатни и оксалатни камъни, са плодовете и корените от шипка, които помагат за изхвърлянето им от бъбреците с урината. Корените на това растение не само отстраняват образуванията, но и се използват като противовъзпалително и укрепващо средство за болните органи и уретера.

Ако страдате от оксалатни камъни, означава, че обмяната на минерали в организма ви е нарушена. За да коригирате това нарушение, е необходимо да ограничите постъпването на оксалатни киселини в организма. Те се съдържат в спанака, в зелените салати, в шоколада и, разбира се, най-много в лапада. Тези четири продукта са абсолютно противопоказни за болни с камъни в бъбреците. Освен това желателно е да спрете приемането на витамин С, дори и ако боледувате от простуда или от остър грип. Витамин С стимулира образуването на оксалатната киселина.