0

О тоците по краката са симптом за натрупване на излишни течности в организма. Ако увеличавате драстично теглото, чувствате се подпухнали и вечер по краката ви остават дълбоки белези от ластика на чорапите, имате този проблем и трябва да се обърнете към лекар.

Задържането на течности не е опасно, но е неприятно. Докторът ще ви изпише медикаменти, но с билки и храни можете да се отървете от тях така, както са си помагали някога нашите баби. Отоците се подсилват от неправилното хранене, което води до дисбаланс на електролитите - натриеви йони, калий и хлор. Затова - не прекалявайте с течностите, движете се повече, носете удобни дрехи.

За да не се появяват отоците, изключете от менюто си захар, мед, сладки сиропи. С мярка консумирайте млечни продукти, яйца, мая и всички червени меса. Не посягайте към шунката, бекона, пушената риба и солените сирена. Солта в храната трябва да е повече символична, отколкото различима на вкус. Тотално зачеркнете от хранителния си режим чипса, всички пържени храни, включително и любимите ви пържени картофи, алкохолът, мазните десерти и маргаринът. Избягвайте, до колкото е възможно, продукти, изобилстващи с Е-а.

Зеленият и черният чай с мляко, както и този от боровинки, отварата от шипки или от кимион, настойката от глог и вода с лимонов сок, включително и сокът от целина отводняват и не позволяват задържането на повече от необходимото количество вода в организма. Срещу отоци се препоръчват зелени ябълки и зелен фасул. На воля, можете да хапвате всички плодове с изключение на грозде и банани, както и всички зеленчуци без картофи. Полезни са семената, ядките, овесеното брашно, кафявият ориз и бобовите. От месата се препоръчват пилешкото месо и рибата. Напитките трябва да се ограничат до изцедени сокове и минерална вода.