0
- Д-р Денкова, на подобен принцип работят и други „бодливи” терапии - дермапен и дермаролер, които се използваха досега. Какво е предимството на апарата за микронидлинг?
- Този апарат работи с електричество, докато  дермапенът и дермаролерът – ръчно. Те не могат да влизат толкова бързо в кожата. Докато апаратурата  генерира 150 в секунда. Тази бързина минимално поврежда кожата. Ремоде-лирането и възстановяването на повърхностния слой на кожата е резултат от многократните убождания.  Другото предимство на апарата е, че накрайникът е много малък. Шестте микроигли са разположени в диаметър 1,5 см. Това му позволява да влиза навсякъде. Работи се в труднодостижими за други апарати зони - горен и долен клепач, около носа и над горната устна. И много прецизно може да обработва всяка част на лицето, която има нужда.
- Как на практика става това многократно убождане?
- Наконечникът вибрира фино  – тези 150 удара в секунда са незабележими.  Дермато-логът го движи по лицето със специфични движения и така то се обсипва с микродупчици. Както при лазера. Дълбочината е различна -  апаратът може да се нагласи така, че да прониква на границата на епидермиса и дермата.
Идеята е иглите да не влизат много на дълбоко, за да не увреждат механично кожата, а по-скоро да я дразнят. Така тя може бързо да се възстанови.
- Ако по лицето има акне, може ли да се работи?
- Акнето не бива да е възпалено. Когато е спокойно, процедурата е лечебна. Тя се препоръчва за заличаване на белези от акне. Защото тези микроубождания върху повърхността на кожата помагат и  стимулират производството на колаген и на този принцип намаляват дълбочината на белезите.  Има и няколко вида накрайници, които са само с една игла. Тя  може да работи в една точка. Използва се при по-дълбоки единични белези, които стоят като  дупки в кожата. Има и 2 игли, които са за по-деликатни белези, и пластинка от 6 игли, които влизат и излизат от кожата и с тях се обработва по-обширен участък и цялото лице.
- Има ли препоръки за коя възраст тази процедура е подходяща?  
- Няма ограничения. От 14-15 години по лицето на тийнейджърите може да има белези от акне и да се наложи заличаването им.
Процедурата не е болезнена. Иглата влиза с бърза скорост, но повърхностно, затова няма болка. Може да се сложи и локално обезболяване и след това няма абсолютно никаква болка
- Трябва ли да се пазим от слънце след процедурата?
- Да, това е задължително изискване. Докато зачервяването не премине, не бива да се показваме на УВ лъчи. За предпазване може да се поставя слънцезащитен крем с висок SPF фактор и около 1 седмица трябва да сме по-внимателни с излагането на слънце.