0

С нови задължения в размер на близо 648 000 лв се оказа държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в рамките на по-малко от седмица, след като окръжният съд в Стара Загора излезе с определения по исковете на три частни дружества. Сумата на задълженията е натрупана през последните две години, тя е за извършени услуги: пране, гладене, унищожаване на опасни медицински отпадъци и доставка на лекарства и консумативи.

До началото на ноември задлъжнялостта на най-голямото здравно заведение на територията на Старозагорска област според официалната информация на ръководството, беше малко над 20 млн лв, която е сред най-тежките в системата на здравното ведомство. Новите дългове са разсрочени в рамките на една година, но при всяка забава ищците имат правото да си изкарат изпълнителен лист и да наложат запор върху сметките.

Въпреки  тези почти 21 млн лв борчове от УМБАЛ- Стара Загора са уведомили новия здравен министър, че финансовото състояние е стабилно, съобщи през седмицата зам.-председателят на Народното събрание, народният представител от ГЕРБ  Емил Христов. Той коментира, че  че до края на следващата седмица  министър Кирил Ананиев ще представи предложение за намаляване на задълженията на болниците в страната.

"В представения отчет на УМБАЛ за дейността  до Министерството на здравеопазването ясно личи, че нараства заработката, което неминуемо е позитивна новина за най-голямата болница в региона",каза още Христов и  изрази надежда, че тепърва предстои финансовата задлъжнялост  да бъде олекотена със заложените повече средства в НЗОК през 2018 г.