0

С пециализирани курсове за обучаване на медицински кадри от Судан ще стартират н старозагорската частна МБАЛ „Тракия“, съобщи собстевникът й Иван Колев. Вече е подписан меморандум за сътрудничество, като крайната цел е да се помогне на африканската държава да преодолее дефицита от кадри с више медицинско образование.Курсовете ще бъдат с различна продължителност от 3 до 6 месеца, изтъкнати специалисти от старозагорското здравно заведение ще четат лекции на място в Хартум.

Най-належащи са нуждите ни от кадри в областта на спортната медицина, физиотерапията и рехабилитацията, обясни лекарят на националния футболен отбор д-р Уаил Мохамед Али, който е и преподавател в университета „Алзаил Аласхари“.

Судански лекари ще се обучават у нас още в областта на хирургията, очните заболявания, УНГ и други специалности.  „Надяваме се, че тук ще можем да повишим квалификацията на нашите лекари“, заяви и д-р Елтаиб Абд Елгахман, президент на Съвета по специалидация към Министерството на здравеопазването в Судан.  

Готовност за взаимодействие и помощ от страна на МБАЛ „Тракия“ декларираха нейният управител д-р Иван Златков  и проф. Александър Юлиянов, началник на хирургичното отделение. Предстои да се сключи и конкретен договор за осъществяване на обучението на судански лекари в лечебното заведение.