0
Еп п учени от университета на Южна Каролина установи, че основната лечебна съставка на червеното грозде – ресвератрол, която се съдържа и във виното, е мощен антидепресант. Това доказват опити с гризачи, които били подложени на силен стрес. Учените откриха, че ресвератролът – натурално противовъзпалително средство, потиска възпалителните процеси и пречи за разгръщане симптомите на депресия. Предстои резултатите да бъдат потвърдени и с доброволци при нови клинични изпитания. Те ще дадат научна оценка на ефективността на натуралното противовъзпалително съединение в борбата с депресията.  
Известно е, че ресвератролът е основна съставка на червените сортове грозде. Качествата на антиоксиданта се запазват дори и във виното. Освен това ресвератролът
влиза в състава на някои хранителни добавки  
Предишни изследвания доказаха, че именно благодарение на това вещество червеното вино пази кръвоносните съдове и намалява нивото на така наречения „лош” холестерол в кръвта.
Магията на ресвератролът е в основата на така наречения “Френски парадокс”. Наричат го още „разковниче за дълголетие”, защото пази сърцето здраво до дълбоки старини.
Основната му протективна задача е насочена срещу  вредното въздействие на свободните радикали, които се образуват в организма под въздействие на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсителите на околната среда. Ресвератролът ги лови и ги неутрализира. Успоредно с това активните съставки на виното
стимулират обновяването на клетките
и по този механизъм забавят стареенето.
Други самостоятелни проучвания сочат, че ресвератролът пречи на прекомерното наддаване на килограми и пази от диабет. Засега експериментите са само с животни, на които са давани високи дози ресвератрол.
Наскоро във виното беше открито и едно ново вещество  - ендотелин 1. То  намалява риска от атеросклероза и сърдечносъдови инциденти. Съставката засега не е изолирана от  други плодове и зеленчуци. Така че виното остава единственият й източник. И то само червеното.