Поканете седемте цвята на дъгата на вашата трапеза. Пъстрото меню не само радва окото, но и доставя всичко необходимо на организма. Затова проявете въображение и заложете на шарената трапеза у дома. Зад всеки един цвят всъщност се крият полезни вещества, които са важни за правилното функциониране на организма.
Превенция
Храненето според цветовете на дъгата или консумирането на плодове и зеленчуци с различни цветове не само подобрява здравето, но според американското министерство на земеделието намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други социално значими заболявания.
Червеното зеле, боровинките, гроздето, патладжанът и стафидите са богати на флавоноиди, наречени антоцианини и фенолови съединения, полезни за мозъка, паметта и сърдечносъдовите заболявания. Именно тези вещества придават синия и лилавия им отенък. Зад червения цвят на храните пък се крият много антиоксиданти. Природните дарове в тази багра са богати на така наречения ликопен.
Червените плодове и зеленчуци се явяват най-големите врагове на раковите клетки. Такива храни са ягодите, доматите, ябълките, черешите, червеното грозде, малините, дините, червените чушки, червеното цвекло и много други дарове на природата.
Ако искате да се радвате на орлово зрение, заложете на моркови, оранжеви чушки, тиква, сладки картофи и други. Всички тези храни са обагрени в оранжев цвят, които е носителят на бета-каротин и витамин А, който е от изключително значение за доброто зрение.
Жълтият цвят ни зарежда с каротеноиди и лутеин, които също са полезни за очите , но и предпазват от рак. Такива храни са пъпеши, царевица, лятна тиква, жълти зърна, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.
Зелените зеленчуци са полезни за очите, костите и зъбите. Тяхното съдържание на витамин К помага на кръвта да се съсирва правилно. Ако ядете количество спанак, което се побира в две чаши, си осигурявате дори повече от необходимото количество витамин К на ден. Зелената група са богати на витамини C и E, които могат да намалят риска от хронични заболявания. Зелените плодове осигуряват лутеин и фитонутриенти, които могат да ви предпазят от загуба на зрението поради очни заболявания като дегенерация на макулата според North Dakota State University. Бели плодове и зеленчуци, сред които са ябълки, круши, банани, карфиол и краставици, са с високо съдържание на диетични фибри, които предпазват от висок холестерол. Те са истинска съкровищница на флавоноиди, които са в изобилие в ябълките и крушите. Те могат също така да намалят риска от инсулт, сочи изследване на холандски учени от 2011-а. След десетгодишно проучване на диета те установили, че хората с по-висок прием на бели плодове и зеленчуци имат 52% по-нисък риск от инсулт.
Нарът сменя виаграта
Ако искате да се представите като тигри в леглото, пийте редовно сок от нар. Причината е, че напитката увеличава нивата на тестостерон в организма ни, което наподобява ефекта от хапчето за секс. По-високата му концентрация в организма води до засилване на сексуалното желание и при двата пола. Нарът се препоръчва от изследователите от университета „Куин Маргарет” в Единбург. Той е един от най-добрите естествени афродизиаци. След консумацията на плодовете дамите не само можели да се похвалят с повишено либидо, но и с по-здрави кости. Нарът може да се използва и като профилактично средство срещу остеопороза.
Монитор


















