0

През пролетта, особено през март, когато температурните амплитуди са резки, организмът има нужда от добро ниво на приспособителните сили. В същото време обаче той е изтощен от зимата, намалената слънчева светлина през студените месеци и отслабналата имунна система. За подсилването му е необходима силна белтъчна храна, казва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и университетски преподавател. От една страна, тя подсилва кръвотворенето на J-лимфоцити – клетките, които унищожават

 

вирусите и бактериите

 

а, от друга, мобилизира синтеза на антитела срещу вирусите, бактериите и токсичните фактори. В същото време от всички 22 природни аминокиселини 9 организмът ни не може да синтезира сам и очаква непременно да ги получи с храната. Затова тя е водещ фактор за добро здраве и кондиция през пролетта.

Отлична работа в случая вършат пълноценните белтъци, а не мазните меса. Това означава седмично да приемаме две-три порции телешко или пилешко, два пъти риба и яйца. Океанските и морските риби са богати на лесносмилаем и качествен белтък, богат на всички тези незаменими 9 аминокиселини и на омега-3 мастни киселини, така необходими за имунната ни защита.

Освен че киселото мляко и изварата са богати на този пълноценен белтък, те са съкровищница и на много калций.

Ако човек е решил да спазва великденските пости, да си хапва боб, леща, нахут, соя, грах, които са също са

 

богати на белтъци

 

Трябва обаче да ги приемаме с филийка пълнозърнест хляб, който подобрява метаболизма и съдейства за изхвърлянето на токсините от тялото.

Дефицитът на витамин B12, който се съдържа предимно в животинските храни, можем да си набавим също от соята, някои видове гъби и годжи бери, както и от рибата. Тя е разрешена на Благовещение, на Цветница и в неделните дни. Калият от „забранените” преди Великден мляко и млечни продукти може да бъде набавен от семената. Затова се препоръчва пълнозърнестият пред белия хляб, тъй като той е богат на метионин, подпомагащ храносмилателната система.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моркови и тиква изострят зрението

 

Обагрените в оранжево плодове и зеленчуци са отлично средство за изостряне на зрението, те предпазват и от вътреочно налягане, от каквото страдат най-често хипертониците. Това вълшебно свойство се дължи на богатото съдържание в тях на витамин А, който е производно на бета-каротина в оранжевия цвят. Можем да си го набавим евтино, ако хапваме дневно един-два моркова или парче тиква, или си изцедим сутрин сок от тях.

Хранителният режим е добър, когато е богат на витамини от групата B - В1, В2, В6, В12. Те активизират и подготвят организма по отношение на всички обменни процеси - и на белтъците, и на мазнините, и на въглехидратите. Другият важен витамин е С, който е истински щит срещу вирусните и бактериалните инфекции. Него можем да си набавим от цитрусите, кивито, броколите и дори от киселото зеле. Отличен имуностимулатор е витамин Е, съдържащ се в растителните мазнини, киселото мляко, изварата, хайвера и мазните риби. Минералите са активизатори на образуването на имунни тела. Важни са магнезият и манганът, които се намират в пълнозърнестите зърнени и бобови храни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Девет причини да пием вода

 

Минимум два литра вода и течности трябва да изпива човек дневно, за да регулира електролитния баланс в организма си. Тя играе основна роля при разтварянето на мазнините, за изхвърлянето на токсините от организма и за разграждане на алкохола, ако сме препили предишната вечер. Освен това тя запазва сърдечносъдовата система здрава и със сигурност намалява риска от инфаркт.

Пет чаши вода дневно дават много енергия, в противен случай организмът се уморява по-бързо заради дехидратацията. Колкото и да не е за вярване, доказано е, че водата лекува главоболието. Често пъти посягаме към болкоуспокояващото, без да си дадем сметка, че всъщност сме обезводнени и затова ни боли главата. От нея кожата става по-здрава и красива. Същевременно тя подобрява храносмилането, премахва стомашните киселини и заедно с повечко фибри може да излекува и запек.

Водата очиства организма тотално и така намалява риска от рак на дебелото черво. Ако пием по пет чаши дневно вода, ще изпълняваме по-добре упражненията от гимнастиката, ще се представим по-добре във фитнеса и ще изваем стройно тяло дори без драстична диета.