0

Б илка подмладява и прави сърцето здраво.

Билка подмладява и прави сърцето здраво.

Морският зърнастец не расте в морето, а по песъчливи и чакълести брегове на реки. Най-големият селскостопански производител на морски зърнастец е Китай. Растението произхожда от Непал и от там се е разпространило в останалите части на света. В България е познато още като облепиха, ракитник или сибирски ананас. Принадлежи към семейство Миризливовърбови и представлява бодлив, широколистен храст с малки жълто-оранжеви плодчета.

Сигурно вече се питате с какво е полезен? От плодчетата се извлича масло, което се използва от хиляди години като естествено лекарство срещу различни заболявания. За лечебните свойства от морския зърнастец се е пишело още в древните тибетски книги, в древногръцката митология, в индийската Materia Medica и разбира се вкитайската народна медицина. Днес, моркият зърнастец се използва като съставка към хранителни добавки и козметични продукти за красота.

Сокът, който се извлича от плодовете, е сладък и вкусен и помога да излекувате тялото си отвътре навън. Морският зърнастец съдържа 190 хранителни вещества и фитонутриенти! Плодовете му са богати на минерали и витамини особено на В1, В2, К, С, А и Е, фолиева киселина. Концентрацията на витамин С е 12 пъти по-висока от тази на портокалите. Съдържа и разнообразие от антиоксиданти, кверцетин, флавоноиди, омега мастни киселини и др.

Маслото от морски зърнастец е най-известно със своето противовъзпалително, регенериращо и биостимулиращо действие.

Морският зърнастец е богат източник на четирите жизненоважни омега мастни киселини 3, 6 и 9 и е единственото растение на планетата, което съдържаОмега-7. Омега-7 е полиненаситена мастна киселина, която се съдържа в кожата, косата и ноктите. Това е и една от причините поради които морският зърнастец е така полезен за здравето на кожата. Когато нивото на Омега-7 в организма е в излишък, кожата започва да губи еластичността си, може да се появи акне, косата капе. При редовна употреба на хранителна добавка, богата на Омега-7, ще имате забележимо по-блестяща и по-гладка кожа.

Маслото от морски зърнастец възстановява кожата от излагане на слънце и има страхотни свойства против стареене. Облепиха хидратира кожата и насърчава образуването на колаген, който предотвратява увисване и изглажда фините линии и бръчки.

Маслото от морски зърнастец е отлично лечение при акне, защото сигнализира на маслените жлези да спрат да произвеждат излишни количества себум. Така възпалението в кожата изчезва, белезите се заличават и кожата става по гладка и чиста. Маслото от облепиха съдържа още бета каротин и фитостероли, които намаляват зачервяването и подпомагат заздравяването на лигавиците.

Маслото от морски зърнастец също допринася и за здравето на сърцето. Подпомага за намаляванена кръвното налягане и холестерола. Проучване е установило, че приемането на 500mg масло от морски зърнастец дневно в продължение на 30 дни спомага за стабилизиране нивата на кръвното налягане и намалява триглицеридите в кръвта.

Кората от облепиха е също много богата на флавоноиди и антиоксиданти. Те помогнат на тялото да се бори с инфекции.

Маслото от облепиха може да помогне за предотвратяване на диабет. Облепихата подпомага понижаване на нивата на кръвна захар чрез увеличаване на секрецията на инсулин.

Морският сърнастец помага на тялото да се предпази от различни инфекции. Флавоноидите в маслото подпомагат имунната система и повишават устойчивостта към различни заболявания..

Заради високото съдържание на здравословни мазнини, Витамин Е, и каротеноиди маслото облепиха предпазва чернодробните клетки от увреждане. Проучвания доказват, че прием на 15 мл. масло от облепиха на ден подобрява състоянието на хора, страдащи от цироза.