0

* Обличайте детето в естествени и леки материи, съветва специалистът

* Обличайте детето в естествени и леки материи, съветва специалистът

- Д-р Дангъров, каква по-специална грижа трябва да полагат майките за новородените през летните месеци?

- През всеки сезон за новороденото трябва да се полагат специални грижи. Независимо от сезона за бебето трябва да е облечено подходящо, а температурата, в която се отглежда да е между 20 и 23 градуса. Лятото е любим сезон за родителите, но може да бъде и истинско предизвикателство. Бебетата родени през лятото могат да прекарват повече време навън, но всеки родител трябва да се съобрази, за да му бъде комфортно и да няма риск от претопляне или пък настинка. Важно е да се отбележи, че в първите месеци, а дори и години кожата на децата е изключително чувствителна и лесно могат да се получат болезнени изгаряния. Лятото е времето, в което бебето не трябва да излиза навън без да е с шапка, за предпочитане с козирка, за да се пазят и очите му. За новородените е достатъчно да се дръпне гюрука на количката. Трябва да се съобразяват и часовете за разходки и да се избягват най-горещата част деня.

- Често майките „навличат“ децата си дори, когато е много топло. Какво е подходящото облекло за новородено през лятото?

- Важното е дрехите да бъдат от естествени и леки материи. Винаги съветваме майките да избират дрешки, които се обличат и събличат лесно и имат свободни ръкави и отвор около врата. Основното правило е детето да се облича така, както се обличат възрастните, но при деца до 6 месечна възраст трябва да се съобрази и факта, че те нямат изградени рецептори за студено и топло. Дори и при по-високи температури ръчичките и крачетата на бебетата могат да бъдат студени, заради недоразвитото кръвообращение и ниското кръвно налягане на бебетата в първите седмици след раждането. Затова е изключително важно да завивате бебенцето с лека, лятна завивка дори и през деня. Ако задната част на вратлето не бебето е топла, значи всичко е наред – проверете я с вътрешната страна на китката.

- Как може да се предпази новороденото от претопляне в горещините?

Мъниците могат да се прегреят много по-бързо от възрастните, защото не се потят особено ефективно. Затова ако сте решили да оставите спящото бебе в колата, докато отскочите до магазина, бъдете внимателни – дори и няколко минути могат да бъдат фатални, особено при по-високи температури. През последните години много майки предпочитат да носят децата си в кенгуру или слинг – този безспорно удобен начин за придвижване с бебе не е много подходящ за горещото лято, защото детето поема и от вашата телесна топлина, а и създава предпоставки за допълнително спаряване и изпотяване. Колкото и да е топло навън, майките трябва да носят допълнителен комплект дрешки със себе си при разходка.

- Сред майките има спор дали е удачно новороденото да бъде в помещение с климатик. Какъв е Вашят съвет?

- Използването на климатик в стаята, в която се отглежда бебето не е препоръчително нито през лятото, нито през зимата. Причината – климатикът вкарва в стаята фини прахови частици от въздуха, така че освен риска от охлаждане или претопляне, се повишава и риска от инфектиране. Най-добре е да охлаждате или затопляте стаята индиректно през съседно помещение. Ако все пак това не е възможно, то тогава се погрижете струята на климатика да духа към тавана и поставете креватчето му възможно най-далеч. Важно е климатикът да не се пуска докато спи, защото при сън метаболизма се забавя температурата на детето спада и то може да се преохлади или настине. Най-добре е да охладите стаята, да затворите прозорците и тогава да сложите детето да спи.

- Ако новороденото у дома стои на климатик настроен за около 23 градуса, а навън е 30 градуса, това крие ли някакри рискове за здравето му и какъв съвет давате в това отношение на майките?

- Добре е климатикът да бъде настроен на 6 до 8 градуса по -ниска температура. По- голяма разлика вече може да е шок за организма на детето, когато тръгнете на разходка навън. Ако детето започне да киха и да подкашля, да става раздразнително, това означава, че сте прекалили с климатика.