0

В аксините за деца от 5 до 11 години за COVID-19 идват у нас на 20 декември”. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова. „Препаратът е многодозов. В момента се разработват указания от регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете че има над 360 пункта за ваксиниране, вероятно всички те ще бъдат пригодни за тези процедури", посочи министърът.

Относно изграждането на нова Детска болница, министърът обясни, че е провела среща с всички заинтересовани страни - болница "Лозенец", Педиатричната болница "Проф. Иван Митев", както и инвестиционното дружество и всички те не желаели вливане. "Всяка една от трите страни има своя визия за това как да бъде решен този проблем, но в нито една от трите визии не се включва сливане", подчерта тя. „Има 4 протокола, подписани от министъра на здравеопазването (Стойчо Кацаров, бел. ред.) по този казус. В рамките на първите 2 дни проведох срещи с всички заинтересовани страни, включително с ректора на Софийския университет и ръководството на болница „Лозенец“. Уверявам ви, че решението във връзка с посоченото преобразуване ще бъде направено с оглед нуждата от публичност. За мен са важни установяването на нормалната учебна дейност в СУ „Св. Климент Охридски“, така и намирането на дългосрочно решение на проблема“, заяви проф. Сербезова.

Министър Сербезова каза, че е направено предложение за усъвършенстване на съществуващите в педиатричната болница условия и предстои този проект да й бъде представен следващата седмица.