0

Диета „Хармония“ би ни изваяла за 2 седмици. Така бихме могли да свалим до 10% от теглото си за празника на влюбените Св. Валентин.

Името на хранителния режим поставихме ние, тъй като това е най-точното название на балансирания диетичен режим, които ни разкри топдиетологът Огнян Симеонов. По думите му две са основните причини за напълняване при повечето хора, особено при жените. Това са емоциите и лишаването от храна, още гладуването. Тези две нещата изиграват лоша шега на дамите, а понякога и на господата. Заради тях стотици нашенци трупат килца и след това не успяват да ги свалят. По тази причина диетологът ни разкри, че може да се практикува техниката за емоционална свобода, с която също да помогнем на тялото си бързо да свали килограми. При нея основното е, че се използват знанията от древната акупунктура. Но за разлика от нея не се използват игли, а потупвания с пръсти по определени точки по лицето и шият, така също и

по подмишниците. Така с въпросната техника хората успяват да приемат проблема и така да го решат. Използват специална фраза по-време на потупване по точките, а именно „Въпреки че... (бел.авт. - записваме проблема) аз го приемам и обичам себе си“. И така слагаме в хармония емоциите си. Време е да направим също и с излишните килца.

 

 

Хапване

 

 

„Яжте по много и по-начесто. Но внимавайте какво похапвате, защото не е съвсем едно да изядете 700 грама месо и зеленчуци, или пък половин шоколад“, това разясни топдиетологът. По думите му между 5 и 6 хранения трябва да има всеки на ден. Това е закуска, хапване преди обяд, обяд, следобедна закуска и хапване малко преди сън, ако човек си ляга по-късно.

 

По часове

 

До 19,30 най-късно трябва да се вечеря. Ако обаче ни се наложи да си легнем след полунощ, можем да похапнем нещо леко малко преди сън. Според Симеонов колкото по-често хапваме, така помагаме на организма си по-бързо да изгаря запасите от хранителни вещества. А когато лягаме да спим, то тялото не яде от 8 до 10 часа и през това време процесът на изгаряне се забавя. Също така е важно да закусваме най-късно до час след ставане. Примерна закуска от Симеонов е например филийка с топено сирене, малко домат, краставичка и няколко маслини. „Яжте повече плодове и зеленчуци, също така месо и риба“, допълва експертът. По думите му вечерята би била най-подходяща, ако е в комбинация месо или риба със задушени зеленчуци. За следобедна закуска пък можем да вземем кисело мляко или плод. Според Симеонов сочните плодове е добре да ги похапваме и да ги смучем, но не и да ги пием. Затова не бива да прекаляваме с фрешовете, тъй като и от тях се напълнява.