0

Ново тестово проучване на университета Джон Хопкинс показва, че малък безпилотен самолет може безопасно да транспортира малко количество кръв, без да я увреди. Това е добра новина за пациентите, които се нуждаят от медицински грижи в отдалечени райони, като безопасен начин за транспортиране на кръв, избягвайки опасностите или закъсненията, поради непроходими пътища.

Изследването е направено в сътрудничество между Джон Хопкинс и университета Макерер Уганда и оглавявано от патолога Тимъти Амукеле от Джон Хопкинс. Кръвта може да се увреди по време на транспорт, но при полетът на безпилотния самолет кръвта не била засегната.

За да се тества въздействието бърху кръвта при пътуване в безпилотен самолет, учените взели над 300 кръвни проби (шест от всеки 56 доброволци), и ги откарали на място намиращо се на един час път. След това половината от кръвните проби били опаковани за безпилотен полет и прекарали във въздуха между 6 и 38 минути. След полетите пробите били разтоварени и заедно с всички проби - включително тези, които не се летели във въздуха били изпратени до болницата за тестване, където не са открити значими разлики между тези от дрона и останалите.

С доказване на концепцията, бъдещи изследвания може да използват идеята в отдалечени райони, където безпилотни самолети ще могат да доставят лекарства до тестови центрове, по-далеч и по-бързо, отколкото с кола или пеша.