0

Дамите имат своите козметични тайни още от дълбока древност. Някои от ритуалите им за красота включвали използването на крокодилска тор като маска за лице и тяло. Макар една част от древните процедури да звучат шокиращо, друга част се използват и до днес. Тайните на древните египтянки и римлянки например могат да помогнат на съвременните дами лесно и бързо да се сдобият с копринена кожа.

 

 

Клеопатра

 

Розовата вода, която е в основата на част от съвременната козметика, произхожда от древен Египет. Чудотворната течност предотвратява стареенето чрез намаляване на бръчки и стягане на порите. Затова египтянките я нанасяли често на лицето си. В древността розовата вода се ползвала и като препарат за почистване, тъй като тя можела лесно да отстрани замърсяванията. Египетската владетелка Клеопатра е известна с безупречната си кожа. Древната хубавица се къпела в мляко, мед и зехтин. Тези три съставки са неизменна част от масажите, които се извършват в СПА центровете и днес. Китайските красавици също имали своите тайни. Те открили регенериращата сила на яйцето. Жълтъкът и белтъкът бил в основата на грижата за кожата в продължение на хиляди години. Красивата Джан Лихуа, която била от династията Чен съставя най-ранната записана рецепта за грижа за кожата, датираща от 600 година преди Христа. Древната китайка използва именно яйцето, за да поддържа нежната си кожа. Белтъкът, прилагани в областта на лицето и шията, стяга кожата и осигурява незабавен временен лифтинг. Освен това протеинът в яйцето хидратира кожата, обясняват специалистите.

Маска

Авокадо било използвано преди векове от ацтеките като маска за лице, която овлажнява. Маслото от полезния плод намалява порите на кожата. Бързо и лесно можете да направите маската у дома, като намачкате плода и го нанесете на лицето си.

Зехтинът бил тайната съставка на жените от Древен Рим. Още преди векове те изпитали вълшебното му въздействие. Ако го направите част от вашите маски или домашен пилинг с морска сол или захар , зехтинът ще зареди кожата ви с витамин A, D и E, които подхранват и забавят стареенето. За стягане на кожата на лицето дамите в Индия се доверявали на лимонената трева. Тя има антибактериално действие. За да постигнете младежки вид на кожата си, добавяйте масло от лимонена трева към домашните маски за лице. Ако разполагате с вана, добавете към водата около 20-30 капки от маслото. Това ще намали целулита и ще ви помогне да се сдобиете с гладка кожа. Кралицата на Франция Мария Антоанета знаела, че ръцете са едни от най-големите издайници на възрастта при дамите. Затова тя прекарвала нощта с ръкавици, напоени с розова вода и масло, сладък бадем и восък, за да може ръцете й да се омекотят.

 

 

По рецепта на римски лекар

Сияем с крем от 2-ри век

 

През втори век един от най-известните римски лекари Клавдий Гален създава формулата на първия крем в историята на козметиката. Неговата рецепта включва зехтин, пчелен восък и розова вода. За да си направите у дома най-древния крем са ви необходими ½ чаша зехтин или бадемово масло, ¼ чаша розова вода и две супени лъжици пчелен восък.

Той нарича своето творение освежаващ крем заради свежото усещане, което оставя след намазване. Всяка дама, която желае може да забърка у дома помадата на почти е 1800 години. Натуралната козметика е много лесна за приготвяне в домашни условия и има изключителни подхранващи, успокояващи и защитни свойства. Студеният крем почиства, отстранява грима и омекотява кожата на всички по едно и също време и все се използва, казва дерматологът Джесика Крант от Ню Йорк.