0

О питът да се договори отказ от патентните права върху ваксините срещу COVID-19 срещна съпротива. Западните държави отказаха да започнат разговори с група развиващи се страни, които се надяваха да отнесат въпроса към Световната търговска организация (СТО). Това съобщиха дипломати, цитирани от ДПА.

Опитът да се договори отказ от патентните права върху ваксините срещу COVID-19 срещна съпротива. Западните държави отказаха да започнат разговори с група развиващи се страни, които се надяваха да отнесат въпроса към Световната търговска организация (СТО). Това съобщиха дипломати, цитирани от ДПА.

Страни като Индия и Южна Африка искат тези патенти временно да отпаднат, за да се увеличат световните доставки на ваксини.

При неофициални консултации в СТО търговски дипломат от Южна Африка е обвинил индустриализираните страни, че са отговорни за сегашния недостиг на ваксини. Това казаха след края на разговорите участници, пожелали анонимност.

Пратеникът на Южна Африка е заявил, че западните фармацевтични компании са предоставили разрешителни за производство на малък брой компании, въпреки че страни като Куба, Индонезия и Тайланд също са в състояние да произвеждат ваксини.

Пратеници на други развиващи се страни са критикували ЕС и други държави, че изкупуват произведени количества, а се противопоставят на освобождаването от патенти.

ЕС се е мотивирал по време на онлйан разговорите в СТО с това, че защитата на ноухауто на фарамацевтичните компании е абсолютно необходимо, за да се насърчава иновацията.

САЩ са отбелязали, че фармацевтичната индустрия не би поела огромните финансови рискове, свързани с ваксините срещу COVID-19, ако няма правата да произвежда и продава продуктите си, посочва участници в разговорите.