0

Щом наближи есента, майките знаят, че е време да засилят имунитета на децата си. Ако вземем мерки навреме, това би ни спестило куп неприятности, когато малчуганите тръгнат на градина или училище. Още повече, че сезонът е богат на плодове и зеленчуци, с които можем да снабдим детския организъм с необходимите витамини и минерали. Според експерти правилната формула е спорт и пълноценно хранене.

„Вече горещините отшумяха и това предполага, че децата ще се движат повече навън. Тъй като имаме клетъчен и хуморален имунитет, това изисква качествено белтъчно хранене. Затова децата трябва да консумират повече мляко и млечни продукти, които са източници на калций. Също така в менюто им трябва да присъстват месото и яйцата, които снабдяват организма им с желязо. Имайте предвид, че балансираното хранене се състои от 50% животински и 50% растителни белтъци. Но нека майките не смятат, че става дума за консумация на кренвирши и салами. Това са технологично обработени храни, в които месото е незначително и е наситено с добавки. Имам предвид пълноценните натурални храни“, коментира експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя уточни, че е добре още от ранна възраст да приучим децата си към консумация на пълнозърнести храни, като овесени ядки, кафяв ориз, жито, царевица, елда, просо, киноа.

 

Много важни са бобовите храни, които са традиционни

 

за нашата кухня - боб, леща, грах, нахут. Те са изключително полезни. „Особено децата със застоялия си начин на живот често страдат от констипация (запек), дори в практиката ми срещам такива случаи непрекъснато. Затова няма нищо по-полезно от една бобена чорба със зеленчуци“, коментира проф. Байкова.

 

 

В менюто на децата не бива да забравяме ядките. Освен че са богати на белтъци, са носители и на омега 3 мастни киселини. Те имат и противовъзпалително действие, което ще ни помогне през есента, когато има риск от вирусни инфекции. Също така ядките стимулират и умствената дейност. Те обаче са твърдосмилаеми и не бива да се прекалява с тях, още повече, че са предпоставка за алергии. Затова според експертите възрастните трябва да приемат по 30 гр. дневно, а дечицата по 20 гр.

„Когато говорим за омега 3, говорим за антиоксидантните минерали и витамини. Изключително необходим за децата е селенът, който набавяме от рибата и ядките. Зърнените и бобовите храни пък са богати на цинк. Нека не забравяме и необходимостта от калций и магнезий“, обясни проф. Байкова.

През есенния период е задължителен приемът на мед и билкови отвари. Ехинацеята пък приспособява организма ни към промените на климата. Можем да си приготвим и сами домашен сироп от бъз, който се бори с възпалителните процеси на дихателните пътища

Особено богато на витамин Е пък е слънчогледовото масло. За възрастните приемът е до 2 супени лъжици на ден, за децата - по 20 грама. От оранжево обагрените зеленчуци и плодове като моркови, кайсии, праскови и тиква, пък можем да си набавим витамин А.

Чесънът и лукът пък имат бактерициден ефект. Това свойство има също пчелният мед и прополисът.

„След 1,5 годинки децата могат да консумират мед. Той има 400 биологично активни вещества, които потискат микробите“, коментира проф. Байкова.

Изключително полезни са и тиквеното, лененото и сусамовото семе. Можем да разнообразим храненето, като ги добавим към сутрешната закуска на децата с кисело мляко.

Нека не забравяме и вълшебните свойства на джинджифила. Според проф. Байкова той може да се използва и от децата, но в умерени количества и когато отварата не е много лютива.

„Винаги съветвам майките още при първото неразположение при децата да наситят организма с голямо количество витамин С. Фрешове от лимон, портокал или пък плод от киви на всеки два часа разрушават вирусните клетки“, каза още проф. Байкова.

Трябва обаче да имаме предвид, че някои храни сриват имунната защита при децата. Кои са те?

 

 

 

Захарни изделия

След консумация на захар белите кръвни телца в човешкото тяло намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. А именно белите кръвни телца защитават организма от заболявания. При децата, чиято имунна система е все още незряла, рискът от възникване на инфекции се увеличава. Затова е по-добре вместо да даваме на детето продукти, съдържащи бяла захар, да приготвим домашни сладки или кекс с кафява захар. Също така е по-добре да използваме мед като подсладител.


 

Тестени храни от бяло брашно

Друг бич за имунитета са тестените продукти от бяло брашно. Погрешна е практиката да се изключва брашното от храненето, по-важното е то да е пълнозърнесто или ръжено. В бялото брашно фабрично се отделят части от пшениченото зърно, в които се съдържат ценни витамини и минерали. Така хлябът се лишава от полезни съставки. Консумацията му натоварва черния дроб, което от своята страна вреди на имунната система.


 

Желирани бонбони

Любимите на децата желирани бонбони са всичко друго, но не и полезни. В тях се съдържат предимно оцветители. Честият им прием срива имунитета на децата.


 

Фаст фууд (снаксове, чипсове, хамбургери)

За никого не е тайна, че учениците консумират предимно чипсове, снаксове, пици и хамбургери. Затова не е изненадващо, че зимата непрекъснато са с течащ нос и са податливи на вирусни инфекции. По-добре е да им приготвим вкусна домашна вечеря, отколкото да хапнат поредната пица.