0

Хайвер от охлюви може да се купи у нас за 300 евро килограма, или това прави около 600 лв. За това ни разказват от родна биоферма.

По думите на специалистите охлювите са много полезни за стомашни неразположения. Дори ни разказват как много нашенци си ги купуват живи по 2 или 3 килограма, за да правят лечебни отвари от тях. С тях премахват гастрита и язвата в стомаха. По-смелите дори гълтали цели мекотелите, за да могат попадайки те в стомаха им, да отделят слузта си и така да калцират раната в стомашната кухина.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Междувременно научаваме, още че слузта на охлювите се използва в козметиката. Тя съдържа хиалуронова киселина, белтъчини и антиоксиданти, които са необходими за еластичността на кожата. Богата е и на калций. Извлечена от охлювите, тя се изнася за Франция и Гърция. За тези страни продаваме и месото от мекотелите. Изкупната му цена е между 2,5 и 3 евро за килограм. Месото от охлюви е много полезно за здравето, тъй като представлява един голям мускул без грам мазнини. За приготвянето му обаче отиват най-малко около 2 часа.

 

Приготвяне

 

Според запознати термичната му обработка трае колкото на телешкото месо. Българите обаче се страхуват да го ползват за храна. Купуват го предимно за да лекуват язва на стомаха или гастрит. Наред с месото и слузта изнасяме в чужбина и хайвер от охлюви, поясняват още от родните биоферми. Според запознати този вид стока се явява луксозна и все още не е популярна у нас. Килограм хайвер се търгува за около 300 евро, или това прави около 600 лв. Французите го обожават. Затова и те са готови да плащат високи цени. Родните ни ферми са

насочили износа си натам. На българския пазар макар и рядко също може да се открие от луксозната стока. Тук хайверът се продава предимно в по-малки количества и може да се закупи директно от фермите. Наскоро сайт за колективно пазаруване пусна оферта за бял хайвер от охлюви с намалена цена за 47 лв., свалена от 89 лв., за 30 грама от него.

 

 

Жабешки бутчета внасяме от Индонезия

 

Жабешките бутчета са друга здравословна храна, която все още е малко популярна у нас. Нашенци рядко я опитват, тъй като нямат опита да я приготвят, поясниха експертите. По думите им жабите живеят само в чиста вода, така че тяхното месо е безопасно и екологично чисто. Научните изследвания показват, че вещества, които се произвеждат от жабите, са ефективни за профилактика на злокачествени тумори на мозъка и различни видове рак. В крачетата им има голям брой витамини С, D и Е, както и хранителни вещества като калций, желязо, магнезий и фосфор. В жабешката кожа пък се съдържат компоненти, който в Япония, Китай и Индия се използват за лечение на стоматологични заболявания, отоци, както и за нормализиране на сърдечносъдовата система и подобряване на кръвообращението. В момента най-често у нас ги внасят от биоферми от Индонезия. Замразени на пазара вървят около 20-25 лв. за килограм.