0

Е ндокринологът, диетолог Олга Павлова разкрива как можете да отслабнете, без да изключвате сладкиши от диетата. Лекарят обясни, че е важно сладкото да се раздели на два вида. Първите са сладкишите със захар и бяло брашно, съобщава руският сайт "Рамблер".

Ако човек с нормална кръвна захар иска да отслабне, той може да хапва малко количество сладкиши. Това се отнася основно за млади хора под 25 години. Според диетолога първо трябва да се ядат протеини и фибри и едва след това десерт. Пациентите с диабет не трябва да ядат такива десерти, защото човек ще получат силни скокове на кръвната захар. Глюкозата уврежда стените на кръвоносните съдове и пациентът получава проблеми със зрението, диабетно стъпало и други негативни последици.

Вторият вид са десертите със стевия или еритритол, както и на безопасно брашно: царевично, елда или спелта. Такива сладки могат да се ядат както от здрав човек, така и от пациенти с диабет, тъй като не повишават драстично кръвната захар и няма да повлияят на теглото, ако бъдат включени в броя на калориите.