0

П ловдивски хирурзи вдигнаха на крака страдаща от остеопороза пловдивчанка на 79 години. Пенсионерката е имала две фрактури на гръбначни прешлени и именно заради възрастта й екипът на проф. д-р Владимир Ставрев – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги”, е приложил успешно безкръвната операция – балонна кифопластика. Пациентката е била оперирана успешно във вторник и още до края на деня тя е била на крака. Това съобщи шефът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.

„Тази методика е въведена преди около 10 години в световен мащаб от френски рентгенолози. Преди около 3-4 години в пловдивската клиника я въведохме и ние. Това е миниинвазивна методика, която е приложима при възрастни пациенти с остеопоротични фрактури на гръбнака”, каза началникът на клиниката. 79-годишната пловдивчанка е имала счупвания на осми и на десети гръбначен прешлени. Заради това жената се е прегърбила и качеството й на живот не е било на необходимото ниво.

Стандартната операция с поставяне на титаниеви импланти за фискация не е била приложима за нея. Причината е, че обикновено възрастните хора имат придружаващи заболявания и при една стандартна инвервенция състоянието им може да се влоши. Наред с това няма как хирурзите да използват титаниеви импланти за фиксация, тъй като прешлените на хората в напреднала възраст с остеопороза са чупливи. Затова при оперираната на 29 март пациентка екипът на проф. Ставрев е пристъпил към най-щадящия метод – балонна кифопластика. При нея, посредством пункции през кожата, с балонни катетри е достигнато мястото на строшения прешлен. Катетрите са възстановили кухината на прешлена и тя е била запълнена с изотермичен цимент. Процедурата не само укрепва, но и повдига прешлена така, че той да си върне първоначалната форма, а с нея и функцията си, обясни проф. Ставрев. 

„Това става само с едни убождания под рентгенов контрол, тоест екипът доста се облъчва по време на операцията. Но в нейния случай обработихме два счупени прешлена, което за пациентката беше равно на 4 убождания”, каза началникът на клиниката. До дни оперираната по този щадящ метод пациентка ще бъде изписана.