0
Ос сяването на главата е проблем, с който медицината се бори, уви, засега не със стопроцентов успех.
Пиене на лекарства, мазане с препарати, билкови отвари, инжекции под скалпа, които вкарват коктейл от витамини и ензими дълбоко в дермата и забавят косопада, имат относителен успех.     
Лекарствата засилват растежа, сгъстяват косата и спират капането, но не могат да събудят раждането на нови, което да сложи край на плешивостта.
Британски учени са на път да предложат „ароматно” лекарство. Те откриха, че обикновеното кафе може да помогне и да стане лек срещу косопада, съобщава The New Daily.  
Известно е, че кофеинът може да проникне до корените на косатата, обяснява д-р Адолф Кленк от компанията Wolff Company. Той и екипът му доказват, че кофеинът противодейства на ефекта на тестостерона – мъжки полов хормон. Неговият излишък в организма често е причина за преждевременното олисяване. „Известно е, че преждевременното падане на косата е
свързано с най-мъжкия хормон – тестостерона
който заедно с това е отговорник за либидото и за сексуалната мощ. Напорът му освен че клати по-активно кревата, избива и на темето. И косата почва да капе.
Британските учени установиха, че кофеинът може да спре или поне да забави процеса. Проблемът обаче е как космите да се „нахранят” с активната съставка на кафето.
Кофеинът може да се нанесе директно върху върху фоликулите на космите – тогава обаче вместо да стимулира растежа той действа токсично. Ако пък решим да изпием нужната за стимулацията на косата доза кофеин, трябва да глътнем  
поне 40-50 чашки кафе на ден
което също е неприемливо, защото дозата е токсична. Още повече че когато премине през храносмилателната система, част от „лечебната” сила на кофеина се неутрализира.  
Засега предложението на учените е в скалпа да се втрие разтвор с кофеин. Това може да намали косопада с 20 процента, твърдят изследователите.
Ако обаче косата е окапала, процедурата с мазане на корените с извлек от кофеин не помага.