0

Л ятото е най-активният сезон на кърлежите. Не случайно през последните седмици има бум на ухапани. Въпреки това случаите на заразени са поне на половина по-малко в сравнение със същия период на изминалата година. Причината за това може да се дължи на метеорологичните условия и хладното начало на летния сезон, както и на времето, което прекарахме в изолация, далеч от парковете и градинките.

Лятото е най-активният сезон на кърлежите. Не случайно през последните седмици има бум на ухапани. Въпреки това случаите на заразени са поне на половина по-малко в сравнение със същия период на изминалата година. Причината за това може да се дължи на метеорологичните условия и хладното начало на летния сезон, както и на времето, което прекарахме в изолация, далеч от парковете и градинките.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести у нас са потвърдени 67 случая на лаймска болест. За сравнение през 2019 г. те са били 137. Значително по-малко е отклонението при заболелите от марсилска треска, които през тази година са 49, а през миналата са били 53. За сметка на това пък двойно са нараснали случаите на ку-треска. До момента те са 60. Какво трябва да знаем за кърлежите, кои места да избягваме и как да се предпазим. На тези и други важни въпроси отговаря в "Здравен Телеграф" д-р Радина Андонова от Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Избягвайте да седите под дървета
За съжаление, през последните години популацията на кърлежите се увеличи значително и от ранна пролет до късна есен трябва да се съобразяваме с това, че ги има. Все още някои хора са на мнение, че кърлежите се срещат само в планинските и много затревени местности, но това не е така. Има ги във всеки парк, градинка и междублоково пространство. Освен това от птичките по дърветата също падат кърлежи и поради тази причина те могат да попаднат директно върху главата ни или по горната част на тялото.

Оглеждайте тялото си след разходка
Преди разходка използвайте репеленти по всички открити части на тялото. Ако възнамерявате да прекарате време в парка, за предпочитане е да сте с дълги крачоли. След разходката задължително огледайте цялото си тяло, като особено внимание трябва да обърнете на сгъвките и гънките, където кърлежите често се крият. Колкото по-рано откриете кърлежа и го отстраните, толкова по-малък е шансът той да ви зарази.

Внимавайте с домашните любимци
Кърлежите пренасят много заболявания, но в България най-често разпространена е лаймската болест. Задължително трябва да имаме предвид и марсилската треска, защото това заболяване е животозастрашаващо. Други заболявания са ку-треска, туларемия, а хората, които отглеждат домашни любимци, особено кучета, трябва да знаят, че съществуват и заболявания като анаплазмоза, лихиоза, които могат да се пренасят на хората. Ето защо е важно никога да не пипаме кърлежа с гола ръка и да не го стискаме, защото ако пръсне от течността му и попадне в окото например, през конюнктивата също можем да се заразим.

Не използвайте мазнина, опасно е
Покапване на олио или мазнина върху кърлежа може да бъде много опасно, защото това го кара да се задушава и той започва да повръща бактериите, които се намират в него. Шансът да се заразим по този начин е в пъти по-голям, защото при лаймската болест например, за да може кърлежът да предаде заболяването, са нужни около 24 часа, за да се нахрани добре, след което да повърне и по този начин да настъпи заболяването. Ако обаче го задушим с мазнината, заразяването може да настъпи много по-бързо.

Следете за проява на симптоми
Кърлежите може да не оставят следи от ухапване, а лаймската болест например не се разпространява само от тях. Те пренасят заразата трансовариално на яйцата си. Така нимфите на кърлежите, които са невидими за човешкото око, също могат да предават заболяването. Затова много често можем да се разболеем, дори без да сме забелязали, че сме били ухапани. Ето защо е важно да познаваме типичните признаци на най-честите заболявания, пренасяни от кърлежи и да следим за проява на симптоми.

Биволско око издава лаймската болест
Първото, което се наблюдава при лаймска болест е типичният обрив – еритема мигранс или биволско око, както ние го наричаме. Той може да бъде на мястото на ухапването или да е мигриращ и да засегне други части от тялото. Важно е да кажем, че обривът е несърбящ и неболезнен. Затова често пъти, ако ухапването е в областта на главата или на гърба, може хората да не го забележат. Има обаче и случаи, при които обрив не се получава, т.е няма как да знаем, че сме заразени. Обикновено тези пациенти преминават във втората част на заболяването, когато се появяват по-сериозните признаци на лаймска болест, като ритъмно-проводни нарушения, засягане на сърцето, може да се наблюдават миоперикардити, засягане на централната нервна система – менингит или менингоенцефалит.

Марсилската треска причинява ситен обрив по дланите и стъпалата
При марсилската треска трудно се допуска развитие във времето, защото се наблюдават остри симптоми, които настъпват дни след ухапването. Появява се типичен, пъпчив обрив по дланите и ходилата. На мястото на ухапването се наблюдава патогномоничен белег – петно. Следва некроза и появата на т.нар. таш ноар, т.е на мястото на ухапването се получава черно петно, което говори категорично за марсилска треска. При наличието му, се налага моментална антибиотична терапия. Освен това се наблюдава много висока температура, пациентите в резултат на интоксикацията започват халюцинации, получават се менингити и менингоенцефалити, засягане на бъбреци, черен дроб, сърце. С други думи – това е едно системно, наистина тежко заболяване, което обаче можем да диагностицираме бързо.