0

 

Касисът е истинско съкровище по отношение на здравето сред плодовете от рода ягодови. Той е истинска витаминозна бомба, съдържа големи количества витамин С, което го прави отлично диуретично средство. Затова лекарите го препоръчват на бременните, които задържат вода в организма си и образуват отоци по краката и дори цялото тяло. Той се препоръчва още на страдащите от пясък и камъни в бъбреците, хипертониците и на всеки, чиито организъм има особеността да задържа вода. Касисът отводняла, но не действа агресивно като повечето диуретици. За разлика от хапчетата, които предизвикват обилно уриниране, с което се изхвърлят и полезните минерали в организма, при консумацията на този плод минералите се запазват. Освен това, той е много добро средство срещу ентероколити и диарии. При това, срещу тези състояния мощното му действие е не само в сурово състояние, но и под формата на сладко или сироп. Затова, ако имате храсти с касис и реколтата е добре, пригответе няколко бурканчета конфитюр или бутилки сироп. Така ще имате под ръка това мощно природно лекарство във всеки сезон.

Могат да се използват и листа от касис, дори те да са изсушени. Продават се в билковите аптеки.

200 г листа от касис се запарват в половин литър вряла вода за 15-ина минути. Запарката се прецежда. Течността се разделя се на три части и се пие три пъти ден.

Пресните листа на касиса са богати на специфични етерични масла, които са много добро средство при ревматични болки и дори само за профилактика срещу това заболяване. Отварата от тях се приготвя както тази за профилактика на атеросклерозата. Тя помага и на страдащи от високо кръвно налягане, подагра и упорита кашлица.