0
- Доц. Широв, вие работите с един от малкото апарати у нас, с който по бърз и нетравмиращ за човек начин установявате причината за световъртежа и то само за 15 минути. Бихте ли разказали повече за предимствата на този метод?
- Това е един нов метод за изследване, който е лансиран в медицината преди 10-ина години, но едва през последните 1-2 доби масово приложение, защото се компютъризира. С въвеждане на по-мощни компютърни технологии стана възможно той да стане масов, а с приложението на очила за видеорегистрация  отоневрологичното изследване да се направи бързо. Така с модерния тест отпадна необходимостта от драстичните изследвания, които преди правехме с въртящ се стол и с вливане на вода в ушите. Хората основателно се плашеха от този тип изследвания. Те се понасяха тежко, защото усилваха страданията. А при някои пациенти, които са с в тежка криза, са неприложими – тях не може да ги въртим на стол, нито да им наливаме вода в ушите. Сега благодарение на регистрацията на вестиболоочния двигателен рефлекс стана възможно бързо да се направи оценка на риска. Концепцията на това изследване е, че основната функция на вестибуларния апарат не е да поддържа равновесието, а да координира движението на очите с движението на главата. Проследяването на движещите се обекти е доста сложна задача. За да можем да запазим постоянно зрителното си поле при промяна на околната среда е необходимо да имаме информация за посоката на движение на обекта, за посоката, скоростта и ускорението, което се движи. И по този начин да съгласуваме движението на главата с движението на очите. Например ако искам да запазя вашия образ, а аз се въртя, очите ми трябва да се движат в обратна посока. В главата си имаме сензори. Това е вестибуларният апарат, който е като GPS - дава ни абсолютно точна информация за посоката, скоростта и ускорението, с което се движи главата прямо земното притегляне. И това генерира много бърз отговор от очите. Тоест движение на очите в посока обратна на движението на главата, за да може да се поддържа постоянно зрително поле. Това изследване  проследява именно този рефлекс.
- Какви нарушения установява това изследване?
-  При световъртеж той установява причината. Апаратът  изследва функцията на вестибуларния анализатор. Световъртежът може да бъде както невинен и да не застрашава живота, така и да е симптом на тежко и фатално заболяване, макар и в по-редки случаи. Вестибуларните нарушения се делят на две основни групи – периферни, когато е увредено вътрешното ухо, и  централни - когато са засегнати по-високи структури на нервната система. Задачата на изследването е да разграничи дали става дума за периферен или за централно увреждане. Предимството на новото изследване е, че дава допълнителна информация. Знаем, че вестибуларния апарат се състои от три полуокръжни канала, които се намират в различни равнини. Досега с повечето методи на изследване можехме  да изследваме само хоризонталния, който наистина е най-важният и дава най-много информация. А сега виждаме и трите. Така информацията е по-пълна.  
- Касата плаща ли изследването?
- Не.
- Като установите причината, има ли начин да се помогне?
- Повечето видове световъртеж се лекуват, след като се установи причината. Има няколко  вида увреждания и много често са тези след вирусни инфекции.