0

Т радиционната китайска медицина набира все по-голяма популярност у нас. Иглотерапията става все по-предпочитана при лечението на двигателни и нервни заболявания. Няколко клиники у нас вече предлагат акупунктура на пациенти, които страдат от дископатия, дискова херния, мигрена и безсъние. Този традиционен китайски метод увеличава кръвообращение, намаляване на болката, премахване на възпалението, успокояване на нервната система, намаляване на мускулните спазми и

стимулира на имунната система.

Практиката на д-р Владимир Атанасов показва, че към китайската медицина се обръщат основно хора, на които традиционното лечение не е помогнало. „Хората се страхуват от непознатото и затова повечето прибягват до китайската медицина след като са изчерпали всички други възможности.“, твърди д-р Атанасов.

В началото на практиката си преди 10 г. той е имал по 5 – 6 пациенти месечно. Сега търсещите лек чрез китайската медицина са се утроили.

Повечето му пациенти търсят спасени от дискови хернии, артрози, хронично главоболие. „Акупунктурата се опитва до голяма степен да мобилизира собствените сили на организма, за да може той сам да се бори със заболяването.“, обяснява още д-р Атанасов. Затова специалистите препоръчват иглолечението да започне още в началото на заболяването.„Хората се научиха, че профилактиката е най-важна, затова идва още в началото на заболяването.“, обясни д-р Ваня Александрова, която имат над 20-годишен опит в иглотерапията. По думите й този класически източен метод за лечение не се препоръчва при хора със сърдечни проблеми или на химио и лъчетерапия.

Иглотерапията е най-популярното лечение в традиционната китайска медицина. При него се забождат специални игли в специфични точки на тялото т.нар. биологично активни точки, които са разположени по енергийни канали. Според китайската медицина чрез този метод се регулира енергията Чи, която тече по енергийните канали. Появата на дисбаланс на тази енергията предизвиква болка. Чрез стимулирането на точките чрез убождане с игла, медиците възстановяват хармоничната циркулация на енергията. Според съвременните научни обяснения чрез убождането се въздейства на хипоталамо-хипофизарната система, която произвежда необходимите хормони и биологично-активни вещества. Така се нормализират физиологичните и биохимични процеси в организма. Средната продължителност на един курс на лечение с акупунктура е от 10 до 12 дни. Практиката е през този период всеки ден да се прави сеанс с продължителност е 20 минути. Цените на сеанс у нас вървят между 25 лв и 40 лв. Въпреки ефективността си акупунктура не се прилага на деца и възрастни хора.