0

Нашите зъби имат интересна вътрешна структура, която е подобна на тази на раковините, осигуряваща им здравина, рядко срещана в естествения свят. Те са изградени от слоеве подредени микро-тромбоцити, като всеки слой има собствено подреждане и ориентация.

Това наслояване предоставя спокойствие на рака отшелник и ни позволява да се насладим на говеждата пастърма. Изследователи от Цюрих, имитираха тази структура и създадоха техника за изграждане на биологично съвместими материали с изключителна здравина.

Техният метод се нарича (MASC) и той включва изливане суспензия от намагнетизирани тромбоцити от алуминиев оксид в калъп. Докато се запълва калъпа слой по слой, се влючва магнитно поле към точки в различни посоки. Векторът на магнитното поле подрежда тромбоцитите в една посока, като всеки нов слой е в различна посока от предишно изградения. След като слоя се охлади, тромбоцитите в него запазват подредбата си спрямо магнитното поле.

Изследователите произвели изкуствен зъб по метода MASC и открили, че материала е много близък до този в естествените зъби.