0

П рез есента и зимата кожата се нуждае от по-различни грижи, отколкото през останалите сезони. Причината е в студа и вятъра, които я изсушават, а по-чувствителните типове могат да получат люпене и дори студова алергия.

За да избегнете тези неудобства и да имате сияйна кожа на лицето,

включете в седмичната си грижа да лицето лимона.Този цитрусов плод е не само източник на витамин С, който осигурява добро здраве, но е и отлично средство за поддържане на здравината на кожата, косите и ноктите.

Той осигурява на лицето отлично почистване благодарение на киселината и ефирните масла, които пък имат свойството да я овлажняват в дълбочина. Освен това, лимоновият сок е и отлично средство за изсветляване на петната.

За бързо освежаване и пилинг не е необходимо да изцеждате лимона. Достатъчно е да го разрежете и с леки кръгови движения да триете лицето си с него 5 минути. Минете с лимона и лактите си. След това измийте с хладка вода.

Независимо от мрачното време през есента, не пропускайте да изложите лицето си за пет-десет минути на слънце всеки ден. Така ще си набавите необходимия витамин D за организма, който оказва и благоприятен ефект върху кожата. Ако обаче сте в планината през есента и зимата, не пропускайте да се намажете с крем или лосион против изгаряне, тъй като там ултравиолетовите лъчи излъчват по-силно.

През есента и зимата не бива да се пренебрегват термалните средства като парни бани.

Ако кожата е мазна повече от необходимото, кремът трябва да бъде с матиращ ефект. Така лицето няма да лъщи.

Лекарите – специалисти по дерматология и козметология препоръчват в този сезон да не се използва скраб за почистване, тъй като той изсушава твърде много, а за зимата на кожата й е необходима повече мазнина. Почистването можете да извършвате само с маска на базата на бяла или сива глина. От тях ефектът е много добър дори за хора с проблемна кожа.

За осигуряване на така необходимите й антиоксиданти я минавайте вечер след почистване с тампон, напоен в зелен чай. Ако са се появили пъпки, минавайте ги два пъти дневно с лимонов сок, тъй като той има очистващо и дезинфектиращо действие.

Можете да си направите и витаминна маска от настъргани моркови, краставица и яйчен жълтък. Тя е универсална за всеки тургор.

Хранителната маска от зехтин и средата на банан са идеални за проблемната и суха кожа.

За мазната следва да се ползват на белтъчна основа. След маската лицето трябва да се измива добре и да се нанася успокояващ крем, за да не възникне дискомфорт и усещане за сухота.