0

Н ай-важното условие, което лесно може да изпълним в този сезон, е менюто да е разнообразно , без да изключва нито един компонент - белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални соли. Най-важни са белтъчините от млечен произход - прясно, кисело мляко, сирене, извара, кашкавал, защото те имат отношение към кръвните частици и елементите, които отговорят за резистентността на организма към болести. Заедно с това те балансират   нервната система и борят умората и депресията. Тревожното е, че едно от последните проучвания, които правихме сочи, че България е на едно от последните места в Европейския съюз по консумация на прясно мляко.
Важни са така наречените антиоксидантите, които получаваме от плодовете и зеленчуците. Имаме много проучвания върху така наречената антиоксидантна Балканска диета. Традиционната българска кухня, която за съжаление напоследък пренебрегваме, осигурява всичко необходимо на организма. Камби, червени чушки, моркови са богати на Вит С, Е, провитамин А, каротин, Доматите съдържат ликопен, който има отношение към антиоксидантната система на организма. Една наша лютеница приготвена с камби, червени чушки, моркови, домати е истинска антиоксидантна бомба.Всички сезонни зеленчуци – чушки, патладжани, целина, грозде, дюли съдържат ценни микроелементи - магнезий, калций , цинк, селен, които са много важни както за имунитета так и за психиката. Боровинките и пресните орехи са особено богати на вит. С и други антиоксиданти. Те допълват менюто и бетонират съпротивителните ни сили. Пчелните продукти - прополис, пчелен прашец, пчелно млечице съдържат вещества, които поддържат имунитета и са без аналог.