0

К омбинацията от мед и ябълка премахва успешно младежките пъпки. Този народен цял е ефикасен, но трябва да се прилага продължително време – от един до три месеца.

Една ябълка и се изчиства от семките. Смила се и се смесва с 5 супени лъжици мед, разбърква се добре. Маската се нанася върху измито лице, след като изсъхне се изплаква с хладка вода.

Народните лечители препоръчват още 50 листа от орех да се варят в 1 литър вода 15 минути. След като отварата изстине, болните места се намазват с подходящо чисто памуче.

Добро решение е и парната баня с билката бял равнец. Ако нямате тази билка, заменете я с кората от един лимон. От изпаренията порите се отварят, кожата се чисти лесно от черните точки. Този метод обаче не бива да се прилага при по-тежки състояния на акнето.

Подпомагащо средство е и домашно приготвеният гел с индрише и масло от чаено дърво. За целта се смесват 25 капки масло от чаено дърво, 5 чаени лъжички водка, 10 – 12 стръка индрише, 1 ½ - 2 супени лъжици желатин, 8 стръка невен и 20 стръка лавандула. Билките се нарязват на ситно, заливат се с 200 мл вряла вода и се оставят да се запарят 15 – 20 минути. След това сместа се пасира и прецежда. Желатинът е разтапя в 2-3 супени лъжици вода и се прибавя към сместа с билките.

След хубаво разбъркване се получава кремообразна смес. С този ген се мажат проблемните зони два пъти дневно.