0

„Грозната лобистка кампания" така здравният министър Петър Москов окачестви вчера ширещата се от няколко дни информация, че във ваксините за деца, предоставени ни от Турция, се съдържа живак. „Няма по-ниска точка на човешкото падение. Това е атака срещу националната сигурност”, заяви той.

Наличният живак във ваксината е етилов и е в пренебрежимо малко количество от 0.0109% във флакон от половин милилитър. Той се ползва в Европа като средство срещу развиване на бактерии и други замърсители, поясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Министър Москов пък онагледи, че дарената от Турция ваксина е същата като ваксината, спечелила търг преди две години у нас.

„След съобщенията в резултат на лобистката компания десетки родители се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна”, разказа той и припомни, че половината от дарените от Турция ваксини се пазят като резерв за непредвидени ситуации с бежанците и тях не се ваксинират бебета.

Той показа две опаковки от ваксините, които се прилагат у нас. Едната от тях е била спечелила търг през 2013 г., а другата е от турското дарение. На външен вид те са еднакви с единствената разлика, че върху едната кутийка надписите са на турски език.