0

К итайските учени заявиха, че източникът на коронавирус COVID-19 не е пазарът на Ухан, както се смяташе по-рано, а вирусът се е появил още през ноември.

Китайските учени заявиха, че източникът на коронавирус COVID-19 не е пазарът на Ухан, както се смяташе по-рано, а вирусът се е появил още през ноември.

Междувременно вирусът продължава да се разпространява - в Китай броят на жертвите на епидемията е близо 2,5 хиляди души, а общият брой на заразените е до 79 хил. СЗО се притеснява, че много случаи на инфекция нямат обяснение. В същото време лекарите излекували и изписали 23 122 души, потвърдили диагнозата.

Според СЗО, извън Китай са регистрирани повече от 1200 случая на заболяването в 26 държави. Генералният директор на организацията Тедрос Адхан Гебрейес заяви, че лекарите се притесняват от броя на случаите на коронавирус, „несъществуващи ясни епидемиологични връзки“, съобщени извън Китай.

Междувременно експерти от тропическата ботаническа градина в Китайската академия на науките стигнаха до извода, че хората започнаха да се заразяват с новия вид коронавирус COVID-19 още през ноември или началото на декември миналата година. Следователно пазарът в Ухан, който първоначално е бил наречен фокус на разпространението на болестта, не е бил нейният източник.