Мляко с уникални съставки засилва имунитета и поддържа нормалния баланс на стомаха. В момента то се разработва както от български учени, така и от чужди. Научаваме, че в роден ВУЗ вече имат голям напредък в създаването му. С помощта на новите технологии родните изследователи достигнали до извода, че могат да добавят на млякото, както повече пребиотици, така и 3 - и 6 -омега мастни ненаситени киселини. Така излиза, че с една чаша прясно или кисело мляко човек може да си добавя нужните му за ден пребиотици, 3 - и 6 -омега мастни киселини, а защо не и пробиотици. По този начин с едно незначително усилие в забързаното ни ежедневие хората ще засилват имунитета си, без да отделят кой знае какво време за ядене.
Ползи
По принцип се знае, че пребиотични съставки има в прясното мляко. Киселото пък е богато на естествени пробиотици. Най-добри хранителни източници на 3-омега киселините са сьомга, пъстърва, херинга, скумрия, риба меч, риба тон, сардини, ленено семе, слънчогледови семки. Оптималната ни нужна дневна доза от 3-омега киселини е около 1000 мг. Най-добри хранителни източници на 6-омега киселини са слънчогледово олио, слънчогледови семки, тиквени семки, пшенични зародиши, сусам, безсолни ядки – орехи, бадеми, лешници. Тяхната оптимална доза за човек на ден е 100 мг.
Още
От проверката из родните научни институти научаваме как научните колективи по света смятат да концентрират силите си в разработката именно на такива биопродукти, само в една хапка от тях да се съдържат максимален брой полезни съставки за подобряване на стомашната среда и засилване на имунитета. Така разбираме, че български учени вече работят по проект с техни австрийски колеги. Вече са разработили млечен продукт с въпросните ненаситени киселини. Той скоро дори ще бъде пуснат в търговската верига, но, разбира се, цената му ще бъде по-висока от тази на обикновените млечни продукти.
Кефирът богат на пробиотици
Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите в Централна Азия народи. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна, които са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиоза от матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотици.
Пребиотици пък се съдържат най-много в меда, кленовия сироп и плодовете, особено банани, ябълки и горски плодове. Други продукти с естествени пребиотици са лук, домати, аспержи, чесън, праз, артишок и овесени ядки.
Монитор


















