0

М инистерството на здравеопазването ще обявява общ електронен търг за лекарства по нов начин чрез т. нар електронна платформа. Това стана ясно по време на семинар, организиран от ведомството във Велинград.

По този начин ще се спестят средства, тъй като търговците ще правят и отстъпки за количества, тъй като обявяваните обществени поръчки ще са за по-големи обеми. Така мотивира инициативата на МЗ заместник – здравният министър д-р Бойко Пенков и допълни, че в момента разработването на електронния продукт за платформата вече се подготвя.

120-е  държавни болници са подали документите си за включване в нея и така МЗ да провежда търгове по електронен път от тяхно име за снабдяване с консумативи и медикаменти. Това са пожелали още центровете за спешна помощ, както и някои частни лечебни заведения. Към момента от тази възможност искат да се възползват общо 150 юридически лица.

По думите на д-р Пенков така се работи  в много други страни от Европейския съюз. Като положителен пример, той посочи Италия, в която след въвеждането на електронна платформа само за една година разходите на лечебните заведения са паднали с 18 процента.

Заместник-министър Пенков обяви, че от близо 140 млн. лв. дългове на държавните и общинските лечебни заведения съм момента 120 млн. лв. са медикаменти. От тях 60 млн. лв. са просрочени  задължения към фирми-доставчици на медикаменти.  Според него в сектора трудно може да се осъществи картелно споразумение, тъй като регистрираните в Изпълнителната агенция по лекарствата търговци на медикаменти са твърде много – около 300.

240 000 лв. ще струва  продуктът за електронната платоформа за търгове на лекарства за болниците, обясни Тома Томов – член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. По думите му, цената е много добра, тъй като педелната цена в обществената поръчка е била за до 300 000 лева.

В понеделник започва събирането на заявките и обучението на оторидираните служители на болниците, които ще подават заявки за лекарства чрез платформата. След това, до два месеца, ще бъде обявена първата обществена поръчка за медикаменти. Електронни търгове за медикаменти чрез платформата ще се обявяват няколко пъти годишно.