0
{img} Капки “топят”  катарактата
Капки, съдържащи ланостерол - тетрацикличен тритерпеноид, от който произлизат стероидите, се оказаха ефикасни за ограничаване на катаракта при  кучета. Това дава надежда за ново лечение и при хората. Екип под ръководството на Лин Чжао от университета в Чънду в китайската провинция Съчуан установи, че лечение на базата на ланостерол може да ограничи катаракта при кучета. 6-седмичното лечение дало резултат не само при кучета, но и при зайци. Засега “пердето” при хората се лекува само оперативно.  Получените резултати могат да доведат до създаване на първата превантивна терапия срещу катаракта у хората, смятат експерти.
{img} Стойте прави, за да бъдете здрави
Лекарски екип ни съветва да стоим по-често прави, за да бъдем здрави, съобщава агенция Франс прес, цитирайки последно проучване, публикувано в списанието на Европейското дружество по кардиология. Правата стойка помага за намаляване нивата на холестерола в кръвта, тези на мазнините и захарите. А те са всепризнати биологични маркери за сърдечносъдовите рискове, припомня агенцията. Когато прекарваме повече време прави или се движим, обиколката на талията ни се смалява и индексът на телесната ни маса значително се подобрява. “Многобройни проучвания установиха, че физическата активност намалява общата смъртност, сърдечносъдовите смъртни случаи, диабета от тип 2, затлъстяването и няколко вида рак”, изтъква проф. Франсиско Лопес-Хименес от клиниката Майо в щата Минесота.Човек, който ходи два часа по време на работния ден, който стои прав 4 часа и който посвещава повече от час на домашните задължения, изгаря много повече калории, отколкото ако беше тичал без прекъсване в продължение на един час”, изтъква ученият.
{img} Дрон ще транспортира кръвни проби
Учени от университета “Джонс Хопкинс” тестват  възможността дронове да превозят кръвни проби. Резултатите сочат, че кръвните проби не са изложени на опасност, нито били замърсени по време на 40-минутния си престой на борда на дроновете. Това открива перспективи безпилотни летателни апарати да бъдат използвани за тази цел.
Малко вероятно е развитите страни да се възползват от този транспорт, но той ще е от полза в земеделски райони в развиващите се страни, където пътищата са малко.
{img} Ядем бавно, засищаме се по-бързо
Хората се чувстват по-сити и консумират по-малко, когато се хранят по-бавно, установиха с експеримент. Британски учени  от университета в Бристол провели тестове с 40 доброволци. Те се хранили през маркуч в устата с доматена супа. Така участниците в експеримента не можели визуално да преценят колко храна поемат. Те получавали 400 милилитра супа на две порции. Едната била при бърз дебит от 11.8 милилитра за две секунди, следвана от 4 секундна пауза. При бавния дебит пускали 5,4 милилитра супа за една секунда, следвана от 10-секундна пауза. На въпроса чувстват ли се сити, тези, които погълнали супата по-бавно, се оказали нахранени.