0

Застудяването, влагата и промяната в атмосферното налягане преди падането на първия сняг подсещат, че сме от плът и кръв. Стържещата болка и въртенето в ставите продължават до снеговалежите, когато температурите, макар и ниски, вече не се усещат, тъй като въздухът е значително по-сух, отколкото преди това, когато се стеле мъгла.

Циркулацията на въздушните маса изострят ревматичните оплаквания. Засилват се не само болките, но и сковаността. Механизмът на този процес обаче не е напълно ясен.

Ставните болести са едни от най-честите у нас. Във всяко трето семейство има ревматологично болен. Над 200 са ревматичните болести. Според статистиката половин милион българи страдат от шипове, 60 000 са с ревматоиден артрит, а близо 800 000 страдат от изявена остеопороза или са на път да развият болестта. Други 30 000 страдат от подагра, 10 000 от болестта на Бехтерев и още 4000 са засегнати от псориазис. Тези болести трябва да се лекуват до края на живота и въпреки това често завършват с инвалидност.

Засега не е ясно на какво се дължат по-голяма част от тези заболявания. Това затруднява профилактиката. Само ранната диагноза и лечение могат да спестят тежките последици.


 

Ревматоидният артрит


 

най-често се проявява във възрастта между 35-55 години, но може да засегне деца или възрастни. Жените боледуват 3 пъти по-често от мъжете. Предполага се, че той се причинява от вируси или е генетично заложен. Болестта започва от вътрешната обвивка на ставата, разрушава хрущялната тъкан, настъпват и ерозии в костта. Може да се стигне до разрушаване на ставата. В началото има болка. Сутрин ставите са сковани, получава се оток. В напредналите стадии се явяват тежки деформации и дори неподвижност. Възможно е болестта да порази сърцето и увеличи слезката.


 

Остеопорозата

е най-често срещаното заболяване сред жените след климактериума. Тя засяга различни носещи стави – колянна, тазобедрена и гръбнак, като прави костите шуплести и чупливи. Гръбначните прешлени се премачкват, а шийката на бедрената кост се чупи лесно.

Болестта на Бехтерев засяга най-вече гръбнака, не е изключено и някои стави. Постепенно подвижността на човек се ограничава, стойката и походката се променят и може да се стигне до пълна загуба на подвижност. Болките са нетърпими. От подагра се измъчват 30 000, тя се изявява с остри кризи. Започва с остра, силна болка, оток и зачервяване на ставата на палеца. Това е заболяване на обмяната. В ставите и тъканите се отлага пикочна киселина. Те се деформират, а подвижността им се ограничава.

Компрес „Димков” възкресява коленете

Компрес на Петър Димков възкресява ставите, като ги стабилизира и пъди болката. Един килограм моркови се нарязват или се настъргват ситно като за салата. С тях се прави компрес, покриващ цялата „болна част". Ако е ставата на коляното - морковите се разстилат до покриване на цялото коляно от всички страни. Върху марлята се поставя найлон, за да не потече сокът. Превръзката трябва да е стегната, държи се от 24 до 48 часа.

За болни стави Димков препоръчва и налагане с настъргани диви кестени.

Те трябва да се сложат в буркан и да се налее до горе камфоров спирт. Престоява на прозореца на слънце. На шестия ден се добавя лъжичка нишадър и лъжичка рафинирана сяра (от аптеката). Затворен, бурканът престоява на слънце още два дни, като периодично се разклаща. На осмия ден се слага лъжичка терпентин. Болните стави се мажат с разтриване. Използвате многократно до пълно отзвучаване на болките.

Лют пипер и дафинов лист срещу артрит

Два прости трика от тефтерите на баба са отлично средство срещу артритните болки. Червеният пипер има мощен антивъзпалителен ефект. Доказано е, че той забавя симптомите на артрита, носи облекчение в ставите, стимулирайки освобождаването на ендорфини в тялото. Налагането с него вечер за няколко часа определено ще облекчи заболяването.

Дафиновият лист пречиства ставите. За целта вземате 5 г от подправката и го сварете за 5 мин. в 300 мл вода, а после да престои 4 часа в плътно затворен съд. Пийте на малки глътки в рамките на 12 часа. Повторете процедурата 3 дни, като консумирате само вегетарианска, постна храна.